Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Popescu: „Am discutat la București…

Popescu: „Am discutat la București dorința de a construi un pod care ar deschide calea noastră de acces pe Autostrada Unirii”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a afirmat, în cadrul ediției din 12 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, că, așa cum au spus autoritățile din România, și pentru Republica Moldova Autostrada Unirii este un proiect de importanță națională.

Popescu a precizat că, de fiecare dată când a mers la București, a discutat despre „proiecte concrete”, printre care a menționat „dorința” de a construi un pod Iași-Ungheni, care „ar deschide calea noastră de acces pe Autostrada Unirii”.

„Acesta este un tronson destul de lung, construcția acestei autostrăzi va dura mai mulți ani. Există anumite segmente foarte dificile, prin care se trece prin munți, complicații inginerești, să construiești tunele. Ceea ce am rugat noi – și partea română este de acord cu noi – este să prioritizeze segmentul acestei autostrăzi dintre localitatea Ungheni din partea românească și orașul Iași, astfel încât noi să scurtăm drumul de acces și traseul dintre Chișinău și Iași cu mult înaintea finalizării construcției restului Autostrăzii Unirii. Partea română este absolut de acord cu acest interes comun: să prioritizăm segmentul Iași-Ungheni, prin acest lucru scurtând și accelerând vizibil conexiunea dintre Chișinău și Iași”, a declarat acesta.

Potrivit ministrului, în luna august, a fost informat la București că licitațiile pentru achizițiile necesare de teren și echipament pentru construcția segmentului Iași-Ungheni sunt „prioritizate” și „s-a făcut deja licitația publică, dar mai există anumite formalități pe care partea română trebuie să le finalizeze atunci când vorbim despre identificarea locului exact unde va fi construit podul”.

„Așteptăm un răspuns să vedem când partenerii noștri vor ști exact unde vor ei să construiască podul, împreună cu noi, evident. Din câte știu eu, existau anumite rezerve din partea Inspectoratului ecologic din România”, a adăugat el.

Nicu Popescu a subliniat că termenul de construcție a acestui pod este de aproximativ doi ani „din momentul în care epuizăm procedurile de coordonare internă”.

Luna trecută, ministrul român al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că Autostrada Unirii, care face legătura între Târgu Mureş şi Iaşi, va fi declarată obiectiv de importanţă naţională. Anterior, primarul de Iași, Mihai Chirica, i-a cerut același lucru președintelui României, Klaus Iohannis. Legea privind Autostrada Târgu Mureș-Iași-Ungheni a fost promulgată în toamna anului 2018 de Klaus Iohannis și prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, să fie realizată din credite externe, pe fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile să fie inițiate în termen de 30 de zile de la promulgare.

Foto: realitatea.net