Peste 16 mii de contribuabili au direcţionat 2,8 milioane de lei către asociaţii obşteşti şi culte religioase

În premieră pentru R. Moldova, peste 16 mii, 8,5% din numărul total de contribuabili, au direcţionat 2% din impozitul pe venit către o organizaţie necomercială. În total, 293 de entităţi vor beneficia de 2,8 milioane de lei. Cea mai mare sumă de bani a fost direcţionată către Asociaţia Obştească a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din R. Moldova, anunţă Serviciului Fiscal de Stat.

Mecanismul  desemnării procentuale este pus în aplicare începând cu acest an. Acesta prevede posibilitatea cetăţenilor să desemneze 2% din impozitul pe venit indicat în Declaraţia cu privire la impozitul pe venit, în folosul unei asociaţii obşteşti sau a unui cult religios. Din totalul a 484 de organizaţii eligibile, în acest an, 1,15 milioane de lei au fost direcţionate către 247 de asociaţii obşteşti şi 1,65 de milioane de lei − în favoarea a 46 de culte religioase. Majoritatea obeneficiarilor (67%) sunt organizaţii din mun. Chişinău.

Suma maximă direcţionată de un singur cetăţean a constituit 7367,51 de lei pentru asociaţiile obşteşti şi 9117,48 de lei pentru culte religioase.

Cei mai mulţi contribuabili, aproape 5 mii, care au efectuat direcţionarea celor 2% din impozitul pe venit au fost din mun. Chişinău, din mun. Bălţi- 842 de cetăţeni , 500 din raionul Ocniţa şi 552 din raionul Ungheni.

Transferurile banilor către beneficiari urmează să fie efectuate până la data de 30 septembrie a acestui an, conform Regulamentului privind mecanismul de desemnare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *