Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Pavel Filip la Adunarea PDM:…

Pavel Filip la Adunarea PDM: „Pensia medie a depășit pentru prima dată minimul de existență”. Ce spun datele statistice

Prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip a declarat într-un discurs la Adunarea Națională a Partidului Democrat că „pensia medie a depășit pentru prima dată minimul de existență”. Datele statistice însă, arată o altă realitate în R. Moldova.

Datele Biroului Naţional de Statistică (BNS) arată că minimul de existenţă calculat pentru pensionari la începutul anului 2017 era de 1566 de lei, iar valoarea medie a pensiei este cu 110 lei mai mică – 1456 de lei. Respectiv, pensia acoperă 95% din cheltuielile minime ale unui pensionar timp de o lună.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), de la începutul anului 2018, în R. Moldova sunt înregistrate 533 de mii de persoane pensionate pentru limita de vârstă (19% din totalul populaţiei). Dintre acestea, doar 144 de mii (27%), au o pensie ce acoperă minimul de existenţă de 1566 de lei. Doar că această acoperire poate fi estimată la doar 20 de lei sau o sută de lei, ne explică şefa serviciului de comunicare CNAS, Valentina Fedosenco, precizând că instituţia nu a sistematizat asemenea date. Astfel, restul, 73% din numărul total de vârstnici, au o pensie ce nu acoperă cel puţin coşul minim de consum.

Sursa: Datele Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Deşi pensia vârstnicilor a fost majorată în ultimii ani, preţul ridicat la serviciile comunale, medicamente şi produse alimentare afectează buzunarul şi sănătatea pensionarilor, iar fiecare lună devine un concurs de supravieţuire pentru ei.

Sursa: Datele Biroului Național de Statistică.

Pe de altă parte, deputaţii pensionari, cei pentru care sărăcia cetăţenilor ar trebui să fie o preocupare permanentă, sunt asiguraţi de stat cu o pensie medie de 4 ori mai mare, de 7 193 de lei.

Pensionar în R. Moldova: condamnat la sărăcie sau la luptă pentru supravieţuire

Pensiile deputaților – de patru ori mai mari decât ale altor cetățeni

Pensiile privilegiate ale judecătorilor: o pensie cât zece