Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Parlamentul a aprobat crearea unei…

Parlamentul a aprobat crearea unei Comisii speciale pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară

Foto: bnm.md

Parlamentul a adoptat joi, 2 iunie, o hotărâre cu privire la crearea Comisiei speciale pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul perioadei ultimelor 18 luni. 

Constituirea comisiei speciale se impune în contextul ritmului înalt de creștere a inflației și a prețurilor, precum și ținând cont de recomandarea Consiliului Suprem de Securitate din data de 27 mai 2022.

„Economia mondială se confruntă cu un val inflaționist fără precedent, iar țările lumii, inclusiv Republica Moldova, luptă pentru a îl stopa. Societatea trebuie să cunoască despre deciziile luate în acest scop, despre cât de eficiente și calitative sunt”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba. 

Tot în cadrul ședinței de joi, 2 iunie, a fost aprobată componența nominală a comisiei: președinte – Dumitru Alaiba, secretar – Adrian Băluțel, membri – Artur Mija și Marina Morozova, toți reprezentanți ai PAS.

Comisia specială pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul perioadei ultimelor 18 luni va antrena în activitatea sa autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate în procesul decizional privind controlul inflației și politica monetară. În termen de până la o lună, comisia va pregăti raportul de activitate, acesta va fi dat publicității și prezentat la Parlament.

La 27 mai, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a formulat un șir de recomandări în contextul creșterii prețurilor în țară care urmează a fi executate de Guvern și Parlament. Una dintre aceste recomandări se referă la constituirea unei comisii parlamentare „de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni”.