Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   O misiune din Lituania va…

O misiune din Lituania va asista Banca Națională în procesul de supraveghere și evaluare a activității băncilor

În perioada 22-26 aprilie, un expert din Lituania se va întâlni cu experți din cadrul Băncii Naționale a Moldovei pentru a discuta despre cadrul UE de evaluare a riscului de piață și a riscului de rată a dobânzii din activitățile necomerciale în cadrul Procesului de supraveghere și evaluare (SREP).

Banca Națională a Moldovei intenționează să își desfășoare primul SREP în viitorul apropiat. Prin urmare, misiunea va ajuta supervizorii bancari să își îmbunătățească cunoștințele despre modul în care este organizată evaluarea, ce instrumente de supraveghere sunt utilizate și care sunt principalele provocări.

De asemenea, misiunea va permite experților din Moldova să beneficieze de experiența Lituaniei în ceea ce privește evaluarea riscurilor inerente, controalele de management, cadrele organizatorice, identificarea riscurilor, măsurarea, monitorizarea și raportarea, controlul intern etc.

Vizita este organizată de Instrumentul de asistență tehnică și schimb de informații (TAIEX) al Comisiei Europene.

În martie curent, Banca Națională a Moldovei a aprobat Metodologia de supraveghere și evaluare a activității băncilor, grație căreia sunt transpuse standardele internaționale și cele mai bune practici în domeniul supravegherii sectorului bancar.

Metodologia stabilește principiile și procedurile de funcționare a procesului de supraveghere și evaluare a activității băncilor, care este desfășurat anual de către Banca Națională a Moldovei. SREP se bazează, în principal, pe analiza modelului de afaceri al băncii, a cadrului de administrare a activității, a mecanismelor de control intern,  a riscurilor prezente și eventuale, precum și a lichidității și adecvării capitalului băncii, care se finalizează cu determinarea viabilității băncii.