Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   O comisie specială, creată de…

O comisie specială, creată de Parlament, va examina eficiența aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere

O comisie specială, creată de Parlament, va examina eficiența aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere. Hotărârea respectivă a fost adoptată cu votul a 52 de deputați, în cadrul ședinței plenare a Legislativului de joi, 2 iunie.

Necesitatea creării comisiei rezultă din evoluția prețurilor la produsele petroliere din ultima perioadă, precum și din recomandările Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din data de 27 mai anul curent.

Deputații au ales și componența comisiei. Președinte va fi Radu Marian, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe; secretar – Dorian Istrati; membri – Ion Șpac, Ersilia Qatrawi.

„Comisia specială va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile de domeniu, va audia părțile și persoanele implicate, iar în încheiere va prezenta Parlamentului raportul de activitate. Termenul de prezentare a raportului va fi de o lună”, anunță Parlamentul într-un comunicat de presă.

La 27 mai, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a formulat un șir de recomandări în contextul creșterii prețurilor în țară care urmează a fi executate de Guvern și Parlament. Una dintre aceste recomandări se referă la „constituirea unei comisii parlamentare pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi”.

Prețul carburanților a crescut constant în R. Moldova, în ultimele cinci luni. Anul 2022 a început cu ușoare scumpiri a benzinei și motorinei, iar după invazia Rusiei în Ucraina, carburanții au înregistrat zilnic scumpiri semnificative.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis mai multe comunicate în care a tot explicat de ce cresc prețurile la carburanți. Pe 2 iunie, într-un nou comunicat, ANRE a menționat că atestă în continuare o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere care vine drept reacție la decizia Uniunii Europene de a renunța la importurile de petrol rusesc.

În cadrul zilei de 1 iunie, acestea s-au ridicat la un nivel record, în pofida faptului că petrolul Brent a înregistrat o ușoară scădere. Prin urmare, ieri cotația Platts la benzină a ajuns la 1396 $/tona, iar la motorină la 1269 $/tona, ambele înregistrând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani urmăriți, menționează ANRE.