Motivele pentru care creşterea economică a R. Moldova este în curs de încetinire

În pofida dinamicii economice pozitive din ultimele luni, se amplifică tendințele ce ar putea periclita creșterea economică în viitorul apropiat. Încetinirea dinamicii economice pozitive se explică prin competitivitatea scăzută, productivitatea joasă a muncii, seceta din acest an, dar şi impactul alegerilor parlamentare din toamnă asupra mediului de afaceri, atrag atenţia experţii financiari de la Centrul Analitic „Expert-Grup”.

Potrivit experţilor, riscul factorilor electorali se va manifesta prin reticența companiilor private de a investi, cu repercusiuni și asupra creditării bancare. Totodată, susțin experții, o serie de inițiative cu tentă electorală care au fost lansate, cum sunt proiectele „Drumuri bune pentru Moldova” și „Chișinău Arena”, nu au o acoperire bugetară clară și riscă să afecteze stabilitatea finanțelor publice.

Cadrul juridic aprobat de către Guvern pentru finanțarea programului „Drumuri bune pentru Moldova” nu conține o argumentare și acoperire financiară clară. O parte din finanțarea acestui program a fost planificată să vină din sursele Fondului Rutier (circa 51% din volumul total al Fondului). Pentru restul sumei destinate programului nu au fost indicate sursele de finanțare și investițiile se vor face „pe măsura acumulării resurselor financiare necesare”. Astfel, bugetul programului nu a fost acoperit cu cel puțin 366,0 mil. MDL”, afirmă Iurie Morcotîlo, economist la Expert-Grup.

Adrian Lupuşor, director „Expert-Grup”, a menţionat despre lipsa precipitațiilor care poate afecta creșterea economică din acest an, compromițând mai mult recolte agricole, deși în primele luni producția agricolă, în special, cea animalieră a cunoscut o creștere marginală. Lupuşor a observat că seceta în R. Moldova se repetă o dată la 2-3 ani. Ultima secetă a avut loc în anul 2015.

Experții au analizat și decizia ANRE privind majorarea prețurilor plafon de comercializare a carburanților, afirmând că deși ANRE pare să aplice în mod justificat metodologia de formare a prețurilor, miezul problemei ține de marja comercială mult prea generoasă inclusă în metodologia respectivă. În vederea soluționării problemei respective, este necesară implicarea mai activă a Consiliului Concurenței în vederea depistării și contracarării eventualelor practici anticoncurențiale de pe piața produselor petroliere. Impulsionarea concurenței este principalul instrument care va permite în mod durabil stabilirea justificată a prețurilor.

Concluziile au fost prezentate, astăzi, 15 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă de lansare a publicației trimestriale „Realitatea Economică”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *