Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldelectrica, certificată provizoriu de ANRE…

Moldelectrica, certificată provizoriu de ANRE în calitate de operator independent

Întreprinderea de stat „Moldelectrica” a fost certificată provizoriu de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în calitate de operator independent de sistem, conform prevederilor Legii nr.107/2016 cu privire la energia electrică. Hotărârea a fost adoptată de Consiliul de Administrație al ANRE în data 9 decembrie 2022.

Potrivit ANRE, certificarea provizorie a operatorului sistemului de transport al energiei electrice face parte din procedura complexă a cerificării, constituind prima etapă a acesteia, după care urmează consultarea opiniei Secretariatului Comunității Energetice. În cazul unui aviz pozitiv al SCE la hotărârea Agenţiei privind certificarea provizorie a operatorului sistemului de transport, procesul de certificare va fi definitivat prin emiterea unei hotărâri finale cu privire la certificarea Î.S. „Moldelectrica”, luând în considerare, după caz, eventuale recomandări ale Secretariatului Comunității Energetice.

„În rezultatul eforturilor depuse de OST Î.S. „Moldelectrica” în procesul parcurgerii etapelor procedurii de certificare, compania a confirmat independența sa în raport cu întreprinderile electroenergetice care desfășoară activități în domeniul furnizării sau producerii energiei electrice și gazelor naturale, precum și capacități financiare, tehnice, fizice şi umane necesare pentru îndeplinirea funcţiilor și atribuțiilor obligatorii stabilite de legislație pentru operatorul de sistem independent.

În același timp, proprietarul rețelei de transport a energiei electrice, care potrivit legislației este  statul, reprezentat prin Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și-a asumat obligațiile care îi revin în conformitate cu legislația. Printre acestea pot fi enumerate asigurarea cooperarării şi sprijinul necesar operatorului de sistem independent în vederea îndeplinirii atribuţiilor acestuia, furnizându-i, în special, toate informaţiile relevante, oferirea garanţiilor pentru facilitarea finanţării eventualelor extinderi ale reţelei electrice de transport, neimplicarea în activitatea operațională a întreprinderii etc”, anunță ANRE.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport a energiei electrice este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene și respectiv a Directivei 2009/72/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice, precum și un angajament asumat de Guvernul Republicii Moldova prin Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare (MPEF).

Potrivit ANRE, „odată cu aderarea R, Moldova la Tratatul de constituire a Comunității Energetice, țara noastră beneficiază de toate drepturile garantate părților contractante și, respectiv, se supune tuturor obligațiilor impuse de către tratat”.

Cererea „Moldelectrica” prin care a solicitat să fie certificată ca operator de sistem independent, a fost fost depusă la ANRE pe 7 septembrie 2022. Atunci, întreprinderea explica că acest lucru va garanta independența decizională și funcțională a Moldelectrica și va spori, astfel, siguranța alimentării cu energie electrică.

Potrivit întreprinderii, separarea efectivă deplină și independența operatorului sistemului de transport a energiei electrice de activitățile de furnizare și producere a energiei electrice și a gazelor naturale, va garanta independența decizională și funcțională a Operatorului Sistemului de Transport și nu va permite persoanelor terțe să exercite controlul direct sau indirect a sistemului de transport a energiei electrice.

„Vom spori siguranța alimentării cu energie electrică,, fapt ce reprezintă un element esențial pentru siguranța publică și este, prin urmare, indisolubil legată de funcționarea eficientă a pieței interne a energiei electrice și de integrare a acesteia cu rețelele statelor membre a Comunității Energetice. Buna funcționare a piețelor energiei electrice și, în special, a rețelelor și a altor active asociate alimentării cu energie electrică sunt esențiale pentru siguranța publică, pentru competitivitatea economiei și pentru bunăstarea cetățenilor”, menționa întreprinderea în septembrie.

Întreprinderea de stat „Moldelectrica” este o companie specializată în centralizarea serviciilor de transport şi dispecerizare operativă a sistemului energetic al R. Moldova.

În cadrul activităţii sale Operatorul Sistemului de Transport răspunde de două grupe principale de sarcini:

  • transportul energiei electrice;
  • punerea în aplicare a unui singur management operativ-tehnologic al sistemului energetic al Republicii Moldova.

Întreprinderea a fost creată prin Hotărârea Guvernului R. Moldova din 2 octombrie 2000 „Cu privire la crearea unor întreprinderi de stat în sectorul electroenergetic”.