Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Muncii, despre alocarea compensațiilor…

Ministrul Muncii, despre alocarea compensațiilor pentru facturile la energie: „Vom porni de la cât trebuie să fie prețul pentru ca factura să poată fi plătită iar orice creștere suplimentară a tarifului va trebui compensată”

Cetățenii vor primi compensații în perioada rece a anului în funcție de cât din bugetul gospodăriei este alocat pentru achitarea facturilor la energie. Familiile care cheltuie mai mult de două treimi din bugetul lor pentru consumul de energie, reprezentând aproximativ 2/3 din populație, vor fi încadrate în categoria maximă de vulnerabilitate energetică, potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

„Familiile care cheltuie orientativ între 1/3 și 2/3 vor fi încadrate în categoria de vulnerabilitate ridicată, cele care cheltuie de la 10 până la 1/3, în categoria de vulnerabilitate medie. Acești parametri încă sunt în definire, dar noi vorbim orientativ de o distribuție în care 2/3, 60 la sută din populație vor fi în categoria de vulnerabilitate ridicată, deci vor primi compensația maximă, în jur de 15 la sută vor primi o compensație ridicată apropiată de cea maximă, apoi 15 la sută vor primi 10 la sută și 1 la sută – în ultima categorie vor intra cei non-vulnerabili”, a declarat ministrul în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei.

Autoritățile vor avea drept punct de referință pentru compensații „prețul pentru ca factura să poată fi plătită” iar orice creștere suplimentară a tarifului aprobat de ANRE „va trebui compensată”, susține Marcel Spatari.

„Noi vom colecta informații de la gospodării pentru a încadra gospodăriile în una din cele 4 categorii de vulnerabilitate și o categorie de non-vulnerabilitate, vom colecta astfel de date. Este un mecanism normal, atunci când statul ajută din bugetul de stat, el trebuie să știe pe cine ajută”, a mai spus ministrul.

Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2022 a fost susținut în cadrul ședinței de vineri, 26 august, a Parlamentului cu votul a 54 de deputați.

Potrivit președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an sunt prevăzute mai multe măsuri de suport a populației, inclusiv măsuri privind reducerea vulnerabilității energetice.