Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministerul Finanțelor a semnat cu…

Ministerul Finanțelor a semnat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei acordul de împrumut de 70 de milioane de euro

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au semnat un acord de împrumut de 70 de milioane euro pentru a atenua impactul COVID-19 asupra sănătății și ocupării forței de muncă.

Conform unui comunicat emis de minister, împrumutul este structurat în două componente: Sănătate și Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

Astfel, suma de 40 de milioane de euro va fi oferită pentru componenta Sănătate, finanțând următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.

Alte 30 milioane euro se vor oferi în calitate de Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante.