Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Mărfuri ascunse și nedeclarate controlului…

Mărfuri ascunse și nedeclarate controlului vamal în posturile de frontieră, depistate de Echipele Mobile a Serviciului Vamal

Sursa foto echipa.md

După ce au trecut de controlul vamal la frontiera R. Moldova, 236 de mijloace de transport care transportau mărfuri ilegal au fost depistate și documentate pe parcursul anului 2023 de către Echipele Mobile din cadrul Direcției Investigare Fraude Vamale, Departamentul Antifraudă și Conformare, informează Serviciul Vamal într-un comunicat, duminică, 14 ianuarie.

Valoarea în vamă a mărfurilor depistate se estimează la peste 19 milioane de lei. Secția Echipe Mobile a Serviciului Vamal a transmis către Serviciul Fiscal de Stat 159 loturi de marfă anterior reținute, în valoare de 9,5 milioane de lei și au fost încasate amenzi de peste un milion de lei.

„Pe linia de activitate a subdiviziunii, în anul 2023, au fost înregistrate 236 cazuri de depistare a mărfurilor transportate ilegal. Obiectul contravenției îl constituie (articole vestimentare, piese auto, produse alimentare, țigări electronice, electrocasnice, tv, tablete, telefoane mobile, produse cosmetice, încălțăminte, pompe electrice, motoferăstraie, lenjerie de pat, țigări, piese auto, alcool etilic, mărfuri de larg consum ș.a.).

Valoarea în vamă a mărfurilor depistate se estimează la peste 19 milioane de lei. În perioada de referință au fost adoptate 253 decizii de sancționare și suma amenzii încasate este de peste 1 047 172 lei. Concomitent, Secția Echipe Mobile a Serviciului Vamal a transmis către Serviciul Fiscal de Stat 159 loturi de marfă anterior reținute, în valoare de 9,5 milioane de lei.

Ofițerii Echipelor Mobile au documentat 105 rețineri, urmare a controlului desfășurat în linia a doua, unde au depistat mărfuri ascunse și nedeclarate controlului vamal în posturile de frontieră. Valoarea mărfurilor reținute este de peste 10 milioane lei”, se arată în comunicat. 


Sarcina de bază a funcționarilor vamali din cadrul Secției Echipe Mobile este contracararea traficului ilicit de mărfuri și vehicule peste frontiera vamală a R. Moldova, depistarea și documentarea încălcărilor reglementărilor vamale, în limitele competenței, asigurarea respectării legislației vamale de către persoanele fizice şi juridice pe întreg teritoriul vamal al R. Moldova.