Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Lista țărilor care oferă asistență…

Lista țărilor care oferă asistență umanitară R. Moldova pentru a gestiona situația refugiaților ucraineni

Sursa foto: Poliția de Frontieră

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță sâmbătă, 5 martie, că la solicitarea de asistență a R. Moldova prin intermediul Mecanismului de protecție civilă a Uniunii Europene a fost propusă sau deja oferită asistență umanitară de către zece state membre ale UE.

Austria: oferă asistență umanitară Republicii Moldova pentru a putea face față fluxului mare de refugiați din Ucraina, care include: corturi gonflabile, seturi de igienă, saci de dormit, perne, paturi de tabără. Convoiul va porni spre Chișinău la data de 5 martie.

Belgia: Generatoare, corturi, kit-uri pentru igienă personală transmise Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Croația: oferă refugiaților ucraineni din R. Moldova ajutor umanitar în valoare de 240 000 de euro, care include corturi, paturi, pături, măști chirurgicale, mănuși din latex și 5 generatoare.

Danemarca: oferă 7 ambulanțe de tip B și C conform standardelor UE.

Franța: prin intermediul Centrului de Criză și Asistență al Ministerului pentru Europa și afaceri externe a oferit asistență umanitară cu un volum de 40 de tone pentru acomodarea refugiaților din Ucraina, în valoare de peste 300.000 de Euro (corturi, paturi de campanie, saltele gonflabile, perne gonflabile, fețe de pernă, huse de saltea, pături termice, saci de dormit, chituri sanitare, măști chirurgicale).

Finlanda: oferă 293 conturi pentru timp de iarnă cu încălzitoare pentru adăpost de urgență, 1 bucătărie de câmp, 10 corturi pentru multiple utilizări, 2 corturi pentru baie.

Regatul Țărilor de Jos: Primul ajutor umanitar pentru refugiați oferit de către Regatul Țărilor de Jos a sosit în Republica Moldova. Ajutorul umanitar constă în corturi, paturi și saci de dormit, pături, perne, seturi de lenjerie de pat și de igienă personală.

Grecia: oferă ajutor umanitar pentru refugiații din Republica Moldova: corturi multifuncționale MPT II, pături și perne. Ajutoarele vor ajunge la Chișinău duminică, 6 martie.

Suedia: oferă refugiaților ucraineni din Moldova 10 corturi, un generator de electricitate, sisteme de iluminare și încălzire, precum și 2 experți pentru situații excepționale. Ajutoarele vor ajunge la Chișinău săptămâna viitoare.

Germania: va oferi țării noastre ajutor umanitar în formă de saltele, plapume și perne.

În plan bilateral, ajutoarele umanitare au sosit la noi în țară:

România: Un prim transport cu 17 tone de alimente, produse de igienă, scutece, mâncare pentru copii, paturi, jucării și hrană pentru animale, au ajuns la Chișinău. Bunurile vor fi împărțite în centrele de refugiați din întreaga țară.

Lituania: a anunțat relocarea a 2.000 refugiați ucraineni din Republica Moldova și a oferit asistență financiară în valoare de 750.000 de euro transferați pe contul Ministerului Finanțelor.

Germania: Ajutor umanitar pentru 300 de refugiați – două autocamioane vor porni spre țara noastră marți, 8 martie, al treilea – miercuri, 9 martie. Valoarea estimativă a asistenței se ridică la peste 400 de mii euro.

Turcia: a transmis pe data de 1 martie următoarele bunuri: pachete alimentare, corturi pentru familie, pături, paturi, corturi de uz general, pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova.

Israel: a detașat în țara noastră un grup de voluntari prin intermediul Agenției IsraAid, care ajută refugiații inclusiv cu asistență psihologică.

India: oferă Republicii Moldova un lot de aproximativ 60 de metri cubi de ajutor umanitar în formă de mănuși chirurgicale, lămpi solare, saci de dormit, truse de primă necesitate, direcționat pentru soluționarea situației refugiaților.

China: a oferit suport financiar în sumă totală de 100 000 de dolari SUA.

Până joi, 3 martie, peste 1,2 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Din cei 1.209.976 de refugiați care au fugit, mai mult de jumătate de ucraineni au plecat în Polonia. Alții au mers în alte țări vecine, inclusiv Ungaria, Slovacia, R. Moldova și România, scrie CNN.

Sursa foto: CNN

Autoritățile au anunțat că în țară sunt funcționale 67 de centre de plasament, în care erau cazați, până la data de 1 martie curent, 2.439 de refugiați. În perioada 24 februarie – 1 martie 2022, în R.Moldova au fost înregistrate, în total, 88.750 de intrări din Ucraina și 46.984 de ieșiri. Mulți dintre refugiații ucraineni care ajung în R. Moldova aleg ulterior să plece spre țări din Uniunea Europeană.

Detalii aici: Cum poți ajuta refugiații din Ucraina