Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Leul moldovenesc împlinește 30 de…

Leul moldovenesc împlinește 30 de ani de la punerea în circulație. Programul BNM de Ziua monedei naționale

Sursa foto: ZdG

Astăzi, 29 noiembrie 2023, se împlinesc 30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc, ca mijloc de plată pe teritoriul R. Moldova. Banca Națională a Moldovei (BNM) marchează Ziua monedei naționale prin organizarea de excursii, o ceremonie oficială și un eveniment de educație financiară, conform unui comunicat de presă emis de instituție.

Potrivit BNM, evenimentul de educație financiară „Drumul banilor” va începe la Banca centrală și se va încheia la băncile comerciale, „oferind vizitatorilor posibilitatea de a afla cum circulă banii, sub ce formă și cum ajung în economie sau la consumatori”.

În cadrul ceremoniei oficiale de aniversare, vor fi desemnați câștigătorii concursului „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești”.

În perioada 25-30 noiembrie 2023, Banca Națională, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, organizează excursii dedicate aniversării leului moldovenesc. Astfel că, la intrarea în muzeu, vizitatorii primesc un tichet, care le oferă accesul gratuit în toate sălile, inclusiv la expoziția „Comorile trecutului”, care prezintă vestigii din aur și argint.

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993.

În mesajul de felicitare, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, subliniază că introducerea monedei naționale a însemnat pentru R. Moldova un prim-pas spre economia de piață, spre primele reforme economice, primele expresii ale unei politici monetare independente.

Mesajul guvernatorului BNM, Octavian Armașu: