Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Investițiile BERD în R. Moldova…

Investițiile BERD în R. Moldova au atins un nivel record în anul 2017

Investițiile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în R. Moldova în anul 2017 au atins un nivel record de 130 milioane de euro. Banca a finanțat sectorul privat și dezvoltarea infrastructurii, în pofida constrângerilor legate de nivelul mic de investiții interne și străine, obstacolelor ce țin de implementarea proiectelor de infrastructură și problemelor ce persistă în sectorul bancar. Dimitri Gvindadze, Șeful biroului BERD la Chișinău, aflat la sfârșit de mandat, a punctat astăzi, 21 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, cele mai importante realizări ale sale din cele 18 luni de mandat și care sunt planurile investiționale ale Băncii pentru următorii ani.

„Abordarea BERD este să fim activi în teren. Astfel reușim să rămânem practici atât în sectorul public, cât și în cel privat. Salutăm pașii întreprinși în anul 2017 pentru îmbunătățirea guvernării și transparenței în sectorul bancar. Prin deblocarea oportunităților în sectorul bancar BERD va putea să extindă finanțarea pentru întreprinderile mici și mijlocii. Vom continua să lucrăm cu autoritățile pentru a dezvolta infrastructura conform cadrului macroeconomic al Moldovei din acordul cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Dimitri Gvindadze.

Gvindadze a vorbit despret cele mai importante realizări ale sale în cele 18 luni de mandat, dar și care sunt planurile de viitor ale Băncii:

Consolidarea securității energetice a R. Moldova

Unindu-și forțele cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Mondială, BERD co-finanțează, printr-un împrumut de 80 de milioane de euro, interconexiunea electrică între Moldova și România. Aceasta va spori concurența și va fi în beneficiul consumatorilor.

Facilitarea progresului în sectorul bancar

Banca Transilvania și-a anunțat intenția de a investi în Victoriabank. Pentru prima dată în zece ani o bancă străină va intra pe piața Moldovei și este un pas major spre reabilitare și modernizare a sectorului financiar.

BERD continuă să susțină Chișinăul în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice

O mai bună izolare și un sistem mai eficient de încălzire, ventilare și condiționare a aerului în grădinițe, școli și spitale poate duce la economisiri substanțiale la facturi pentru energie.

Modernizarea companiei de stat „Calea Ferată”

BERD a extins cea de-a doua tranșă în valoare de 27,5 milioane de euro din împrumutul său în valoare de 52,5 milioane de euro pentru compania de stat Calea Ferată din Moldova. Proiectul are scopul de a îmbunătăți infrastructura, moderniza materialul rulant și compania la mod general.

Finanțarea companiilor private din R. Moldova

BERD continuă să finanțeze companii private prin intermediul Mobiasbancă – Groupe Société Générale, un partener puternic și de lungă durată. Finanțarea a venit în cadrul liniei de împrumut EU4Business-EBRD Credit Line, în cadrul căreia UE și BERD și-au unit eforturile pentru a extinde accesul la finanțare pentru companiile private care investesc ca să profite de oportunitățile oferite de Zona de schimb liber și aprofundat cu UE (DCFTA).

Strategia BERD pentru următorii ani

Ce ține de viitor, BERD, împreună cu Fondul Monetar Internațional, EU și alți parteneri-cheie vor continua eforturile de a reabilita sectorul bancar. Banca va lucra cu investitorii cu reputație pentru a restabili transparența și buna guvernare în bănci. Aceasta va permite BERD-ului să ofere mai multă finanțare companiilor locale prin intermediul băncilor.

Banca va continua să acorde împrumuturi, la direct și prin intermediul băncilor, companiilor din Moldova cu modele de afaceri viabile și va finanța proiecte de infrastructură publică.

Conform priorităților stabilite în recent aprobata strategie BERD pentru anii 2017-2022 pentru Moldova, cooperarea cu guvernul se va axa pe îmbunătățirea climatului de afaceri, inclusiv prin susținerea Secretariatului Consiliului economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova. BERD va colabora cu autoritățile și pentru a susține reforma în domeniul achizițiilor publice.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Moldova. De la începutul activității sale în țară Banca a investit peste 1,2 miliarde de euro în aproape 120 de proiecte în sectorul financiar, industrie agroalimentară, energie, infrastructură și producere.