Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În R. Moldova s-a dublat…

În R. Moldova s-a dublat numărul automobilelor electrice și de tip hibrid

Numărul automobilelor electrice și de tip hibrid înmatriculate în R. Moldova de către persoanele fizice s-a dublat în anul 2022 comparativ cu anul 2021, anunță Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) într-un comunicat marți, 21 martie.

În R. Moldova au fost înregistrate peste 27 de mii de autoturisme electrice și de tip hibrid în perioada anilor 2018 – 2022, conform datelor procesate de către AEE în baza informațiilor oferite de către Agenția Servicii Publice(ASP).

Potrivit AEE, ponderea transportului energetic eficient în R. Moldova „înregistrează un trend de creștere, în ultimii 5 ani”.

„Deși ponderea vehiculelor electrice și de tip hibrid din numărul total de autoturisme înregistrate în R. Moldova este de aproximativ 3%, există un trend pozitiv de percepere la nivel național privind importanța reducerii consumului de energie în transport, fapt demonstrat prin înregistrarea unui număr tot mai mare de mijloace de transport electric și de tip hibrid atât de către persoanele fizice, cât și de persoanele juridice, cu excepția transportului electric public.

După tipul de tehnologie utilizată, 1 998 de automobile înmatriculate în ultimii 5 ani sunt electrice și 25 541 sunt de tip hibrid.

Din totalul de 1 998 de automobile electrice, 1 489 de automobile electrice sunt deținute de persoane fizice, iar 509 de către persoane juridice, numărul fiind de 3 ori mai mare în cazul persoanelor fizice.

Ce ține de automobile de tip hibrid, 22 993 de automobile de tip hibrid sunt deținute de persoane fizice, iar 2 548 de către persoane juridice, de circa 10 ori mai multe în cazul persoanelor fizice, tehnologia hibrid fiind tot mai populară”, se menționează în comunicat.

„Unul dintre obiectivele AEE este încurajarea participanților la trafic să opteze pentru mijloace de transport „verde”, care au o emisie scăzută de CO2, cum sunt mijloacele de transport electric sau cele de tip hibrid, și sunt eficiente energetic, având un consum de combustibil redus”, menționează AEE.

AEE informează că evoluția transportului electric și cel hibrid în R. Moldova poate fi consultată în cadrul seriei de infografice, elaborate de către AEE în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Moldova”, finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova. Potrivit AEE, conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene sau a PNUD.