Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În R. Moldova a ajuns…

În R. Moldova a ajuns prima tranșă, de peste 51 de milioane de euro, din Acordul de împrumut cu UE. Mesajul transmis de președinta aleasă

Prima tranșă din Acordul de împrumut dintre R. Moldova și UE privind asistența macro-financiară a ajuns miercuri, 25 noiembrie, pe contul Ministerului Finanțelor de la Chișinău.

R. Moldova a recepționat prima tranșă în valoare de 51.620.900 euro din Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Asistența Macro-financiară (Omnibus), semnat de către părți la 21 iulie 2020.

Potrivit unei note emisă de către Ministerului Finanțelor, banii au ajuns astăzi pe conturile instituției, iar obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanțare externă ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini Republica Moldova în situația financiară actuală.

Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a postat un mesaj pe Facebook, prin care și-a exprimat recunoștința pentru suportul financiar acordat de UE. Tot aici, Maia Sandu menționează că „este important ca banii să fie gestionați cu bună credință”.

Veste bună pentru țara noastră! Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru decizia de astăzi de a aloca 50 de milioane de Euro pentru Republica Moldova. Aceste resurse financiare de peste 1 miliard de lei sunt extrem de necesare pentru a ajuta economia națională. Este important ca ajutorul financiar să fie alocat către domeniile-cheie și să fie gestionat cu bună credință”, notează Maia Sandu pe Facebook.