Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În luna mai, R. Moldova…

În luna mai, R. Moldova va cumpăra energie electrică la un preț mediu de 66,7 dolari. Spînu: „Tariful în facturi pentru luna mai rămâne neschimbat”

R. Moldova va achita în luna mai 66,7 dolari per megawatt-oră (MWh) pentru energie electrică, iar tariful în facturi pentru luna mai va rămâne neschimbat. Un anunț în acest sens a fost făcut de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Moldova trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice. Din păcate, perioada prin care trecem, face ca acest proces să fie complicat și plin de incertitudine. Ieri, Energocom a anunța despre semnarea unui contract pentru livrarea a 30% din consumul de energie electrică de la o companie din Ucraina. Mai jos câteva detalii: Pentru luna mai, 70% din electricitate va fi produsă de MGRES, iar 30% de Ukrhidroenergo (Ucraina). Prețul mediu estimat al electricității pentru luna mai este de 66,7 USD. Tariful în facturi pentru luna mai rămâne neschimbat”, se menționează în mesajul postat de Andrei Spînu.

S.A. Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu Ukrhidroenergo, companie de stat a Ucrainei. Operatorul ucrainean va începe livrările din 12 mai. Detalii aici

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care – cu furnizori și distribuitori, în baza unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Potrivit APP, datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește. Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului.