Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În 2020, Moldovagaz a înregistrat…

În 2020, Moldovagaz a înregistrat pierderi de peste 675 de milioane de lei

Reprezentanții Moldovagaz au emis miercuri, 30 iunie, un comunicat de presă prin care informează că în 2020, SA „Moldovagaz” a înregistrat pierderi în mărime de 676,8 milioane de lei.

Potrivit notei emise, cifra totală a pierderilor se datorează mai multor factori majori. Astfel, 151,2 milioane de lei reprezintă pierderile din achitarea serviciilor de transport a gazelor naturale. Acestea au fost formate pe fundalul creșterii la începutul anului 2020 a tarifului de transport a gazelor de la 32,32 la 256,67 lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce tarifele reglementate pentru gazele naturale pentru consumatorii finali au fost adoptate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică la începutul lunii noiembrie a anului trecut.

La fel, 130,6 milioane de lei reprezentă devierile tarifare negative (diferența dintre prețul efectiv de achiziție și cel inclus în tarif), formate în anul trecut. O altă componentă a pierderilor în sumă de 365,5 milioane de lei este condiționată de crearea rezervelor pentru stingerea creanțelor neperformante, conform legislației moldovenești și standardelor internaționale de contabilitate. Restul pierderilor în valoare de peste 33 de milioane de lei s-au format din cauza abaterilor în costul serviciilor de distribuție a gazelor, precum și altor cheltuieli.

SA „Moldovagaz” a fost fondată în anul 1999. SAP ”Gazprom” deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33%, Comitetul de gestionare a patrimoniului din Transnistria 13,44%, persoanele fizice și juridice 1,23%.