Guvernul va atrage un împrumut de stat extern din partea FMI în mărime de 440 de milioane de dolari pentru finanțarea necesităților bugetului de stat
Legislativul a aprobat atragerea de către Guvernul Republicii Moldova a împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) în mărime de 440 de milioane de dolari prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF) și mecanismului de finanțare extinsă (EFF). Cele două proiecte de lege au fost votate lectură finală.
Guvernul va beneficia de 314,3 milioane de DST (aproape 440 milioane de dolari), inclusiv de 104,75 de milioane de DST (cca 147 milioane de dolari) – prin intermediul ECF și de 209,55 milioane de DST (cca 290 milioane de dolari) – prin intermediul EFF.
Împrumutul va fi utilizat pentru finanțarea necesităților bugetului. Cheltuielile prioritare vor include drumurile, sectorul energetic și aprovizionarea cu apă, investiții în sănătate, educație și în crearea locurilor de muncă.
Împrumutul în cadrul ECF va fi rambursat în zece tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda se stabilește la fiecare doi ai, iar până în 2023 va constitui 0%.
Împrumutul în cadrul EFF va fi rambursat în 12 tranșe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda este flotantă și la data de 20 decembrie 2021 constituia 1,05%. Taxa de deservire constituie 0,5% din suma debursată, comisionul de angajament – 0,3%.
Parlamentul Republicii Moldova este convocat în sesiune extraordinară, în perioada 20-21 ianuarie curent.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.