Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   FOTO/ Benzina s-a ieftinit cu…

FOTO Benzina s-a ieftinit cu trei bani, iar motorina s-a scumpit cu un ban. ANRE a afișat noi prețuri plafon la carburanți

Arhivă

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit vineri, 17 septembrie, prețul de referință la carburanți, mai exact la produsele petroliere principale de tip standard – motorină și benzină, prețul constituind un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară.

La 17 septembrie, prețul unui litru de benzină va atinge prețul maxim de 20 de lei și 95 bani, cu trei bani mai puțin decât acum o zi, iar cel al motorinei – 16 lei și 82 de bani, cu un ban mai mult.

La 16 septembrie un litru de benzină costa 20,98 de lei, iar motorina – 16,81 de lei.

Anterior, ANRE a emis o notă prin care anunța că ritmul ascendent al prețurilor stabilite este în continuare influențat de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, în special a benzinei, în contextul diminuării ofertei mondiale de carburanți cauzate de înlăturarea consecințelor uraganului Ida pe coasta de Est a Americii de Nord și întârzierile suportate la repunerea în funcțiune a producerii de carburanți în Golful Mexic, potrivit Reuters.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și vor fi publicate zilnic pe site-ul Agenției.

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere. În rezultat, la fel ca și în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rând cu prețurile de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat.

Citiți și: Stăpânii benzinăriilor: acorduri de cartel pe o piață fără concurență