Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert Grup: Pandemia și seceta…

Expert Grup: Pandemia și seceta au creat cea mai severă recesiune din ultimii 20 de ani

Anul 2020 a fost marcat de suprapunerea a două crize majore – pandemia COVID-19 și seceta – , cauzând pentru R. Moldova cea mai severă recesiune din ultimii 20 de ani. Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2020 s-a comprimat cu circa 6,5%, cauzată de repercusiunile coronacrizei și compromiterii producției agricole pe fundalul secetei, se arată într-o analiză a Expert Grup.

Analiștii de la Expert Grup susțin că restricțiile impuse în perioada pandemiei au cauzat reducerea bruscă a vânzărilor, determinând firmele să stopeze/amâne investițiile și să reducă costurile legate de personal (reducerea orelor de lucru, salariilor, șomaj tehnic și, într-o măsură mai mică, disponibilizări de personal). 

„Aceasta, împreună cu creșterea incertitudinii, a dus la comprimarea consumului, fapt ce a cauzat efectul de bumerang asupra sectorului privat prin scăderea cererii, dar și a lovit în bugetul public național, prin neîncasarea veniturilor din impozite indirecte conform nivelelor planificate. Cel mai mult au fost afectate întreprinderile micro și mici, în special cele care nu au reușit să-și diversifice piața și să acceadă pe piețele externe. În rândul angajaților, cel mai mult au fost afectați cei cu salarii medii și mai ales mici, preponderent femei, precum și cei de vârste înaintată și tinerii”, susțin experții.

Potrivit Expert Grup, recesiunea a fost agravată de două vulnerabilități fundamentale ale țării: competitivitatea scăzută a sectorului privat și lipsa de viziune și capacități din partea politicienilor de a interveni eficient pentru a combate efectele economice și sociale ale crizei. 

Suportul oferit de Guvern pentru a contracara implicațiile economice ale situației epidemiologice a fost cel mai slab din regiune și, respectiv, insuficient pentru a amortiza efectele crizei, mai spun analiștii.

Pentru anul 2021, analiștii prognozează o creștere economică relativ înaltă (+5,4%), având în vedere anul agricol mai favorabil, reanimarea consumului intern, dar mai ales extern, precum și baza scăzută de comparație. 

„Având în vedere repercusiunile fără precedent ale crizei pandemice și ale secetei, Guvernul trebuie în mod urgent să implementeze un pachet complex de măsuri de suport pentru firme și populație, care ar susține și relansarea economică în 2021-2022. Pachetul trebuie să fie bazat pe 3 elemente de bază: domeniile de aplicare să fie relevante, bine țintite și să creeze premisele necesare pentru o relansare economică calitativă, măsurile să fie ancorate într-un cadrul de resurse realist și implementarea pachetului de măsuri să fie bazată pe o comunicare activă și clară cu beneficiarii acestuia, precum și pe o interacțiune eficientă cu alte instituții publice de resort”, se mai arată în analiza Expert Grup.