Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Energocom” va beneficia de facilități…

„Energocom” va beneficia de facilități la realizarea proiectului de consolidare a securității energetice

Societatea pe Acțiuni „Energocom” a fost scutită de obligația de a garanta rambursarea împrumutului pentru realizarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”. O decizie în acest sens a fost luată joi, 28 iulie, în cadrul ședinței Parlamentului. De asemenea, compania va beneficia de facilități fiscale și vamale la importul și livrările de mărfuri destinate implementării proiectului de consolidare a securității energetice a țării noastre.

Proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 de milioane de euro, se realizează în baza Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD). Semnarea contractului de recreditare dintre Ministerul Finanțelor și SA „Energocom” este o precondiție înaintată de BERD pentru intrarea în vigoare a acordului, spun reprezentanții Legislativului.

Potrivit Parlamentului, întreprinderea nu deține active suficiente pentru acoperirea contravalorii sumei care face obiectul contractului, astfel, la încheierea acestui contract, compania urmează să garanteze rambursarea lui prin semnarea unui contract de gaj.

De asemenea, prin derogare de la prevederile Codului fiscal și Codului vamal, SA „Energocom” se scutește de TVA fără drept de deducere, de accize, de plata taxei vamale și a altor taxe. Modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale respective se stabilește de către Guvern. S.A. „Energocom” este o companie cu capital integral de stat.

R. Moldova va contracta un împrumut în sumă de 300 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”. Parlamentul a ratificat vineri, 15 iulie, acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD, semnat la 23 iunie 2022.

Potrivit documentului, Guvernul R. Moldova va contracta un împrumut în sumă de 300 de milioane de euro în scopul creării stocurilor strategice de gaze naturale și diversificării surselor de aprovizionare. Astfel, vor fi diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale în contextul situației politice și a evoluției piețelor energetice din regiune.

Anterior, Legislativul anunța că, creditul va fi debursat în două tranșe a câte 100 de milioane și 200 de milioane de euro, corespunzător. Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea de rezervă a gazelor naturale în scopuri de urgență și în scopul diversificării surselor de aprovizionare.

„Prin ratificarea Acordului de împrumut vor fi diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale în contextul situației politice și a evoluției piețelor energetice din regiune”, anunță Parlamentul.

Potrivit proiectului de ratificare a Acordului de împrumut dintre R. Moldova și BERD, semnat la 23 iunie 2022, odată cu ratificarea de către Parlament, cât și implementarea proiectului, implicit, „va crește securitatea energetică a R. Moldova și puterea de negociere cu furnizorul curent al gazelor naturale SAP „Gazprom”, adițional aceasta va contribui și la onorarea angajamentelor statului asumate în cadrul Tratatului de instituire a Comunității Energetice și a Acordului de Asociere RM-UE și transpuse în Strategia Energetică a R. Moldova până în anul 2030, privind diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu resurse energetice”.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Pe 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

În luna aprilie 2022, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunța că de la 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reușit auditarea datoriei Moldovagaz față de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Pe 12 aprilie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a expediat către gigantul rus „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitor la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.

După invazia Rusiei în Ucraina, prețul la resursele energetice a crescut constant în R. Moldova. Sunt înregistrate scumpiri la energia electrică, gaze naturale, produse alimentare și altele.