Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Economist: În aprilie a fost…

Economist: În aprilie a fost înregistrată cea mai mare scădere a veniturilor la bugetul public național din istoria R. Moldova

Imagine-simbol

Din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19, pe parcursul ultimelor două luni, veniturile la bugetul public național au fost cu cel puțin 2,3 miliarde de lei mai mici față de ceea ce a planificat autoritățile, remarcă economistul Veaceslav Ioniță, menționând că cea mai mare scădere a fost înregistrată în aprilie cu 1,6 miliarde de lei.

Într-un articol publicat pe viitorul.org, expertul notează că „este cea mai mare scădere din istoria R. Moldova. Față de perioada similară a anului trecut, veniturile în aprilie au fost cu 23,3% mai mici, record absolut pentru R. Moldova”.

„Mai mult de jumătate din această scădere este din cauza reducerii consumului populației și ratărilor de încasări de peste un miliard de lei din TVA și accize pe consum. Pe locul doi se află scăderea încasărilor de la impozitul pe venit al persoanelor  fizice și juridice. Deoarece s-a permis amânarea de plată, populația și agenții economici au achitat aproape cu 500 de milioane de lei mai puțin decât se anticipa la elaborarea bugetului. Dintre aceștia, 100 de milioane de lei revine populației, iar restul – de circa 400 de milioane de lei – agenților economici. Pe locul trei se plasează acumulările din asigurările sociale și medicale, care au fost cu circa 300 de milioane de lei mai puține decât s-a planificat inițial”, afirmă economistul.

Anterior, premierul Ion Chicu a estimat un deficit bugetar de peste 20 de miliarde de lei, după rectificarea din aprilie fiind de peste 16 miliarde de lei.