Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ R. Moldova va beneficia…

DOC R. Moldova va beneficia de 40 milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic. Parlamentul a ratificat acordul de credit cu AFD

Imagine simbol

R. Moldova va beneficia de asistență financiară în valoare de 40 de milioane de euro, acordată de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) pentru dezvoltarea sectorului energetic. Parlamentul a ratificat joi, 9 noiembrie, un acord de facilitate de credit. 

Conform unui comunicat al Legislativului, banii vor fi folosiți pentru implementarea reformelor în infrastructura energetică și eficiența energetică, precum și în energia regenerabilă.

„(…) În rezultat, se va accelera tranziția la energia verde în R. Moldova, prin promovarea securității energetice și a dezvoltării durabile și rezistente la schimbările climatice, în conformitate cu cerințele acquis-ului UE, ale Comunității Energiei și cu angajamentele asumate de țara noastră în cadrul acordurilor internaționale. 

Acordarea creditului în valoare de 40 de milioane de euro este condiționată de implementarea unor reforme în domeniul energetic, iar acțiunile urmează a fi realizate până în anul 2028. Maturitatea împrumutului este de 15 ani, inclusiv perioada de grație de 5 ani”, se spune în nota informativă a Legislativului.

Acordul de facilitate de credit dintre R. Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare a fost semnat la 17 octombrie 2023, în cadrul evenimentului „Platforma de sprijin pentru R. Moldova”.