Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Parlamentul a aprobat acordul…

DOC Parlamentul a aprobat acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Imagine-simbol

Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost votat, joi, 11 noiembrie, de Parlament în lectura a doua. Documentul urmărește asigurarea continuității relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în perioada post-Brexit.

Conform prevederilor din Acord, se stabilește cadrul juridic de cooperare în domenii de interes comun, precum dialogul politic și reforme, politică externă, securitate, justiție, cooperare comercial-economică, socială, științifică și culturală.

Unele prevederi ale acordului:

  • Menținerea în relații bilaterale după Brexit a regimului de comerț liber, instituit prin Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), și valorificarea potențialului cooperării comercial-economice și a oportunităților de piață, respectând drepturile și obligațiilor părților.
  • Conservarea, protejarea, îmbunătățirea și reabilitarea calității mediului, precum și utilizarea durabilă a resurselor naturale.

De asemenea, se regăsește crearea unei zone de liber schimb cuprinzător pentru liberalizarea accesului la piață, în condițiile ce reies din statutul de membru al  părților, la Organizația Mondială a Comerțului.

În document se propune și instituirea unui comitet de cooperare strategică, format din reprezentanți ai Guvernului și funcționari de rang înalt, care va monitoriza punerea în aplicare a prevederilor acordului.

Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost semnat la Chișinău, pe 24 decembrie 2020, în cadrul unei ceremonii formale de semnale, de către persoanele desemnate ale ambelor părți.