Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Miniștrii vor primi salarii…

DOC Miniștrii vor primi salarii mai mari. Guvernul a aprobat modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2023

Sursa foto: gov.md

Din 1 iunie 2023, circa 1 300 de angajați ai administrației publice centrale, inclusiv miniștrii, ar urma să beneficieze de salarii mai mari. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 31 mai, mai multe modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, în urma modificărilor aprobate, veniturile și cheltuielile bugetului de stat urmează să fie majorate cu 1,4 miliarde de lei.

„Reieșind din modificările operate, atât veniturile, cât și cheltuielile bugetului de stat se majorează cu 1 406,2 mil. lei. Respectiv, veniturile bugetului de stat vor constitui 66 274,6 mil. lei (cu 2,2% mai mult decât volumul aprobat), cheltuielile bugetului de stat vor constitui 84 601,9 mil. lei (cu 1,7% mai mult decât volumul aprobat), iar deficitul nu va suporta modificări, fiind la nivel de aprobat 2023 – 18 327,3 mil. lei”, potrivit Hotărârii aprobate de Guvern.

De asemenea, rectificarea bugetară presupune și creșterea salarială pentru unele categorii de bugetari din administrația publică centrală. Statul va cheltui pentru aceste majorări aproape 90 de milioane de lei.

„Această măsură include creșteri a salariilor a funcționarilor publici și a specialiștilor din cadrul aparatelor centrale ale ministerelor și a unor categorii de funcționari din sistemul judiciar și sistemul de ocrotire a normelor de drept. Este vorba despre un număr de circa 1 300 de persoane”, a declarat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.

Astfel, pentru calcularea, începând cu 1 iunie 2023, a salariilor viceprimminiștrilor, miniștrilor, agenților guvernamentali și a secretarului general al Guvernului, în conformitate cu prevederile Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, a fost aprobată valoarea de referință în mărime de 3 600 de lei. La emisiunea „Rezoomat” de la Rlive, ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, a declarat că salariul unui ministru urmează să ajungă aproape la 50 de mii de lei.

Coeficientul de salarizare a unui ministru este de 13,94 x 3 600 (valoarea de referință) = 50 184 de lei.

Veniturile bugetului de stat vor crește, preponderent, din contul majorării volumului intrărilor la granturi externe, se mai arată în proiectul aprobat de cabinetul de miniștri.

Hotărârea de Guvern urmează să fie examinată și aprobată de Parlament.