DOC/ La ce etapă se află elaborarea regulamentului BNM, aferent legii privind declararea voluntară

În scopul implementării prevederilor Legii nr. 180 privind declararea voluntară și stimularea fiscală, Banca Națională a Moldovei urmează să stabilească modalitatea de depunere, recepționare, evidență și păstrare a cererilor cu privire la declararea voluntară a mijloacelor bănești. În acest scop, BNM a elaborat proiectului hotărârii Comitetului executiv al BNM „Cu privire la cerințele privind depunerea, recepționarea, evidența și păstrarea cererilor cu privire la declararea voluntară a mijloacelor bănești și privind aplicarea prevederilor legislației din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului”.

Serviciului comunicare și presă al BNM a declarat pentru ZdG că proiectul a fost transmis spre avizare autorităților competente și băncilor licențiate.

Potrivit BNM, în perioada 24.08.2018 – 10.09.2018 proiectul a fost supus consultării publice și urmează a fi examinat de către Comitetul executiv al BNM. Proiectul hotărârii conține norme de punere în aplicare a Legii nr. 180 din 26.07.2018 privind declararea voluntară și stimularea fiscală și a Legii nr. 308 din 22.12.2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, în vigoare începând cu 17 august 2018. potrivit Art. 17, alineatul (2), litera c, autoritățile participante la procesul de declarare voluntară a bunurilor şi de stimulare fiscală urmau să aproba actele normative necesare pentru aplicarea prezentei legi și să creeze condiţiile necesare pentru realizarea procesului de declarare voluntară a bunurilor, în termen de o lună de la intrarea în vigoare a legii.

Subiecții declarării voluntare care declară mijloace băneşti urmează să depună declarațiile prealabile până pe data de 10 decembrie 2018.  Până atunci, BNM urmează să aprobe „cerințele privind depunerea, recepționarea, evidența și păstrarea cererilor cu privire la declararea voluntară a mijloacelor bănești și privind aplicarea prevederilor legislației din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *