Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Decizie CSE: ANRE va…

DOC Decizie CSE: ANRE va aproba noul tariful la energia electrică în termen de trei zile

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus printr-o Dispoziția aprobată luni, 5 decembrie, că furnizorii Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord) vor înainta către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice. ANRE, la rândul său, va examina și va aproba, în termen de 3 zile lucrătoare, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice pentru Premier Energy și FEE Nord.

„ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor înainta către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice în contextul obligației de serviciu public, în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune și furnizorul serviciului universal, aprobată prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 65/2018.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina și va aproba, în termen de 3 zile lucrătoare, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice în contextul obligației de serviciu public pentru ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, cu aplicarea acestora începând cu data de adoptării deciziei de către consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, de arată în Dispoziția aprobată de CSE.

De asemenea, CSE, prin Dispoziția din 5 decembrie, a decis că Uzina Metalurgică din Râbnița urmează să primească autorizație până la 31 decembrie 2022.

Agenția de Mediu va emite, în termen de 1 zi lucrătoare de la depunerea cererii de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, actul permisiv „Autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor” cu valabilitatea până la 31 decembrie 2022”, se arată în Dispoziția CSE.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat luni, 5 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă că prețurile la energia electrică ar urma să se reducă cu aproximativ 25%. Astfel, tariful pentru curentul electric ar urma să fie în jur de patru lei/kWh. Totodată, oficialul a anunțat că, începând cu 5 decembrie, autoritățile de la Chișinău nu vor anunța volumul de gaze naturale stocate din „motive de securitate”

„Nu am toate calculele, dar la moment putem vorbi despre o reducere de minim 25%, ceea ce ar însemna că vom avea un tarif în jur de 4 lei/kWh (…).

(…) Nu ne așteptăm la creșterea tarifului (la gazele naturale n.red.). Noi continuăm să achiziționăm gaze naturale. Începând cu ziua de astăzi nu vom anunța volumul exact de gaze pe care îl avem achiziționat în stocuri din motive de securitate. În același timp, vreau să asigur toți cetățenii că cel puțin pentru două luni, R. Moldova este asigurată și continuăm să achiziționăm volume și pentru lunile următoare (…)”, a declarat Spînu.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 30 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, urmau să achite 5,91 lei/kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării urmau să achite 5,60 lei/kWh, cu aproape 80 de bani mai mult față de tariful anterior. Pe 2 decembrie, noile prețuri reglementate au fost publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Pe 3 decembrie curent, S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie.

„De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”, a mai menționat Spînu.

Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MW, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care vor fi livrate regiunii transnistrene.