Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Darea în exploatare a gazoductului…

Darea în exploatare a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău se amână pentru a doua jumătate a anului 2020

mei.gov.md

În luna octombrie 2019, fosta ministră a Afacerilor Externe a României (MAE), Ramona Mănescu, fiind într-o vizită la Chișinău, a dat asigurări că „Începând cu primăvara anului 2020, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi operațional sută la sută”. Astăzi, 28 aprilie, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MAE) anunță că gazoductul este gata în proporție 90%, însă darea în exploatare este preconizată deja în a doua jumătate a anului 2020.

Sergiu Railean a inspectat, astăzi, câteva loturi de șantier ale conductei Iași-Ungheni-Chișinău, precum și complexul administrativ al „Vestmoldtransgaz” de la Ghidighici.

Monitorizăm îndeaproape progresul acestui proiect strategic ca să asigurăm finalizarea proiectului în termenii stabiliți și să beneficiem de conductă până la sfârșitul anului curent”, a spus ministrul.

Potrivit MEI, de la începutul anului 2019 până în prezent sunt desfășurate lucrări pe toate cele 7 loturi aferente construcției, iar termenul anunțat de investitor cu privire la finalizarea acestora și darea în exploatare a gazoductului este a doua jumătate a anului 2020.

Asta deși în luna octombrie a anului trecut, autoritățile spuneau că gazoductul Iași-Ungheni va deveni complet funcțional în primăvara acestui an.

Proiectul Ungheni-Chişinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale cu lungimea de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea Centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chişinău.