Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cuantumul alocației lunare de stat…

Cuantumul alocației lunare de stat acordate mai multor categorii de populație a fost majorat. Proiect votat de Parlament în a doua lectură

Sursa foto: ZdG

Cuantumul alocației lunare de stat acordate mai multor categorii de populație a fost majorat. Parlamentul a aprobat, pe 17 martie, în cea de-a doua lectură, proiectul de modificare a Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Legea va intra în vigoare la 1 aprilie 2023.

Proiectul prevede creșterea alocației oferite participanților la războiul de pe Nistru, la acțiunile de luptă din Afganistan şi la acțiunile de luptă de pe teritoriile altor state. De creșteri ale alocațiilor vor mai beneficia persoanele cu dizabilități și soții supraviețuitori de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, a acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței R. Moldova și a lichidării consecințelor avariei de la Cernobîl, anunță Parlamentul

„Totodată, vor crește alocațiile lunare pentru copiii persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, copiii participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, decedați. Alocația este prevăzută pentru copii până la atingerea vârstei de 18 ani sau după această vârstă, dacă își continuă studiile în instituțiile de învățământ la cursurile de zi până la terminarea studiilor.

Alocații majorate vor fi acordate și unuia dintre părinții participanților la acțiunile de luptă în timp de pace sau la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței R. Moldova căzuți la datorie sau decedați în timpul îndeplinirii obligațiilor serviciului militar în termen în rândurile Armatei Sovietice sau ale Armatei Naționale sau ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, decedați”, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului R. Moldova.

De majorare vor beneficia, de asemenea, persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru fiecare categorie creșterea va constitui 250 de lei. Astfel, în funcție de categoria de beneficiari, cuantumul minim va crește până la 800–1 800 de lei, iar suma totală care ar urma să fie oferită din bugetul de stat în acest scop va constitui circa 90,6 milioane de lei.