Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cu o companie mai puțin…

Cu o companie mai puțin pe piața asigurărilor din R. Moldova

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat în ședința publică din 2 iulie, curent, hotărârea privind retragerea licenței CA „ALLIANCE INSURANCE GROUP” S.A. Compania, fostă Victoria Asigurări, a făcut parte din imperiul financiar a lui Veaceslav Platon, iar după arestul acestuia, pe un pachet de 87,3% a fost pus sechestru. Ulterior acţiunile au fost scoase la vânzare, apoi anulate şi emise alte noi, care nu îşi găsesc un cumpărător la Bursă.

La ședința CNPF din 2 iulie, curent,  Autoritatea de Supraveghere a luat act de dosarul depus de asigurător privind depunerea benevolă a licenței și a interzis CA „ALLIANCE INSURANCE GROUP” S.A. desfășurarea activității de asigurare și/sau de reasigurare sau a unui alt gen de activitate, cu excepția activităților aferente lichidării daunelor și a prescris întreprinderea unor măsuri, din care inclusiv:

  • prezentarea CNPF, în termen de 20 zile lucrătoare din data intrării în vigoare a hotărârii prenotate, a planului de compensare echitabilă a pretențiilor asiguraților rămase nesatisfăcute, care va cuprinde activele utilizate la acoperirea rezervelor de asigurare și valorificarea acestora;
  • prezentarea lunară (până la data de 10 a lunii următoare celei de gestiune) a informației privind obligațiile asumate și compensarea pretențiilor nesatisfăcute, precum și acțiunile efectuate în scopul executării hotărârii vizate.

Hotărârea menționată stabilește, în mod expres, atribuirea celei mai înalte priorități plății despăgubirilor de asigurare pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă.

CNPF a dispus CA „ALLIANCE INSURANCE GROUP” S.A. să întreprindă toate măsurile de rigoare în vederea notificării asiguraților, atât cu privire la posibilitatea acestora de a rezilia contractele de asigurare încheiate cu Compania, cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul rezilierii și cel al duratei lor de valabilitate.

Alliance Insurance Group, parte din fostul imperiu financiar a lui Veaceslav Platon

Alliance Insurance Group a făcut parte din imperiul financiar a lui Veaceslav Platon, iar după arestul acestuia, pe un pachet de 87,3% de acțiuni și pe mai multe bunuri imobile a fost pus sechestru. Ulterior acţiunile au fost scoase la vânzare, apoi anulate şi emise alte noi, care nu îşi găsesc un cumpărător la Bursă. În prezent la Bursa de Valori este expus spre vânzare un pachet de 87,28% de la Alliance Insurance Group SA la un preţ de doar 10,13 milioane lei, transmite moldstreet.com.

Acțiunile vor fi tranzacţionate în perioada 18­-20 iulie, dar ele pot fi procurate doar de persoane care au obținut permisiunea prealabilă al CNPF.

Sechestrele scoase de pe bunurile atribuite lui Veaceslav Platon

Adunarea generală anuală ordinară a acţionarilor Alliance Insurance Group a mai decis să aprobe semnarea unui contract de împrumut cu compania MOLDASIG în mărime de până la 16 milioane lei, ce urmează a fi acordat în tranșe, cu dobândă flotantă de 6,5% anual, care ar urma să fie restituit în termen de 18 luni.

Banii sunt destinați asigurării cheltuielilor curente ale companiei, onorării obligațiilor contractuale și obligațiilor față de stat. Pentru a garanta executarea obligațiilor, acționarii au decis să pună în gaj un teren de pământ de aproape un hectar, situat pe str. Mazililor din Parcul Valea Trandafirilor, care anterior a aparținut unui offshore.

Inițial, însă, clădirile din str. Mazililor, mun. Chişinău au fost puse sub sechestru în dosarul Platon. Ulterior, după o primă încercare nereuşită, sechestrul a fost scos printr-o decizie a CA Chişinău, care însă nu este publicată pe portalul instanţelor de judecată.

Citiți și: DOC/ Lupte pentru miliardele de sub sechestru: Ce nu spun procurorii