Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Controlul asupra navelor înregistrate va…

Controlul asupra navelor înregistrate va fi realizat doar de către societățile recunoscute de Comisia Europeană. Proiectul, aprobat de Parlament

Imagine simbol

Controlul asupra navelor înregistrate va fi realizat doar de către societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de joi, 9 decembrie, proiectul de lege pentru modificarea Codului navigației maritime, în lectură finală.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian. În opinia autorului, modificările la Codul navigației maritime vor descuraja schemele frauduloase și nu vor permite ca navele moldovenești să pună vieți în pericol.

Codul navigaţiei maritime comerciale al R. Moldova, aprobat prin Legea nr. 599/1999” se modifică după cum urmează: la articolul 7 aliniatul (1), după textul societățile de clasificare” se completează cu cuvintele care dețin recunoașterea Comisiei Europene”. Totodată, la aliniatul (4) al aceluiași articol, după textul organizațiile recunoscute  de Guvernul Republicii Moldova” se completează cu cuvintele care dețin inclusiv recunoașterea Comisiei Europene”.

Este o soluție normativă care va readuce controlul statului asupra navelor sale și care va asigura că sub pavilionul național sunt exploatate doar nave care au fost verificate, controlate și continuu monitorizate profesionist, minuțios, independent și transparent, se arată în nota de argumentare a proiectului.

Potrivit datelor Agenției Navale, în R. Moldova sunt înregistrate 113 nave maritime.