Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Conducta de gaze Ungheni-Chișinău: BERD…

Conducta de gaze Ungheni-Chișinău: BERD cumpără o cotă de participare de 25%

Foto: azernews.az

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunță despre achiziționarea unui pachet de 25% din Vestmoldtransgaz, compania de transport a gazelor care operează conducta de gaze recent finalizată Ungheni-Chișinău.

Astfel, BERD a investit 20 de milioane de euro.

Potrivit directorului general al Transgaz, BERD a acordat asistență în ceea ce privește componenta de mediu și social a proiectului.

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început pe 18 februarie 2019, iar valoarea estimată a proiectului este de circa 80 mln euro, conform devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de Transgaz, România.

Conducta, cu o lungime de 120 de km, urmează să asigure transportul gazelor în volum de 1.5 miliarde metru cubi/an, iar după finalizarea, în anul 2021, a investițiilor pe teritoriul României în construcția a circa 165 km de conductă pe tronsonul Onești-Gherăești-Lețcani și a 2 stații de comprimare la Onești și Gherăești, capacitatea de transport a acesteia va crește până la 2.2 miliarde mc/an.

Conform Ministerului Economiei și Infrastructurii, aceasta va putea asigura aproximativ 75% din consumul mediu al Republicii Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) sau circa 60% din consumul mediu al țării în perioada rece a anului (inclusiv regiunea transnistreană).