Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisarul european pentru concurenţă a…

Comisarul european pentru concurenţă a trimis întrebări companiilor furnizoare de gaze, inclusiv Gazprom, despre oferta de gaze mai mică decât cererea

Sursa foto: True Story Project

Comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat joi că a trimis întrebări companiilor furnizoare de gaze, inclusiv Gazprom, despre oferta mai mică decât cererea, după acuzaţiile că gigantul rus nu suplimentează producţia pentru a limita creşterea preţurilor, transmite Reuters.

Margrethe Vestager, care este şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, a declarat că grupul nu a mărit oferta pentru a satisface cererea.

„Este provocator faptul că o companie, având în vedere creşterea cererii, limitează oferta. Acesta este un comportament destul de rar pe piaţă”, a afirmat ea la o conferinţă de presă.

Ea a spus că preţurile energiei sunt o prioritate foarte mare pentru Comisia Europeană.

„Am trimis chestionare unui număr de furnizori de energie din acest domeniu. Am primit o mulţime de răspunsuri, dar încă aşteptăm de la alţii, inclusiv Gazprom. Aşteptăm cu nerăbdare informaţiile de la ei pentru a progresa cu analiza”, a spus joi Vestager.

Joi, un oficial al Gazprom a declarat agenţiei de presă Interfax că grupul a fost în contact cu Comisia Europeană şi i-a pus la dispoziţie unele dintre datele solicitate. Oficialul nu a detaliat.

Gazprom a ajuns în centrul atenţiei anul trecut, când redresarea economică post-coronavirus a dus la creşterea cererii globale, urcând preţurile şi facturile energiei şi ducând la apeluri către companiile de gaze să ofere volume suplimentare.

Gazprom şi Kremlinul au negat în repetate rânduri limitarea livrărilor de gaze, spunând că toate obligaţiile ferme şi pe termen lung au fost îndeplinite, scrie news.ro.

Compania rusă furnizează gaze peste volumele prevăzute în contracte, atunci când există cereri, a spus Gazprom.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a declarat miercuri că Rusia contribuie la o aprovizionare insuficientă cu gaze naturale către Europa şi a remarcat că situaţia se petrece în timpul unei crize între Moscova şi Occident din cauza Ucrainei.

Conducta Yamal-Europa a Gazprom, o rută de export prin care gazele circulă de obicei din Polonia până în Germania, şi-a schimbat fluxurile spre est pe 21 decembrie, deoarece cumpărătorii preferau să scoată gaze din depozite până şa scăderea preţurilor, au spus comercianţii.

Conducta Yamal, care aduce aproximativ o şesime din exporturile anuale normale de gaze ale Rusiei către Europa şi Turcia, funcţiona joi în regim invers pentru a 24-a zi.

Gazprom urmează să schimbe fluxurile înapoi către Germania la un moment dat în această lună.