Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CNPF a sesizat Procuratura Generală,…

CNPF a sesizat Procuratura Generală, Anticorupție și Consiliul Suprem al Magistraturii cu referire la situația de la Moldasig

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a sesizat Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și Consiliul Superior al Magistraturii referitor la situația de la compania Moldasig.

CNPF susține că cererile au fost depuse în semestrul doi 2019 și că examinarea acestora de către instanțele judecătorești a fost permanent zădărnicită.

„Până în prezent dosarul nu a fost examinat în fond”, potrivit unui comunicat al CNPF.

Comisia susține că controversatul om de afaceri Veaceslav Platon nu a figurat și nu figurează cu statut de „acționar” în actuala („MOLDASIG” SA) și fostele companii de asigurări „ASITO” SA și „ALLIANCE INSURANCE GROUP”, prin urmare „pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic.

În context, CNPF reiterează opțiunea expusă pe parcurs vizavi de acest caz și comunică că contează mult pe reacția autorităților statului și instituțiilor de resort, constituirea unei celule de criză în acest sens fiind imperios necesară.

CNPF susține că „începând cu ziua de vineri, 20 noiembrie curent, Comisia este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a Moldasig, autoritatea de supraveghere nebancară, astfel, fiind în imposibilitate de a aplica legea”.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) autosesizându-se de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei ”MOLDASIG” SA care, începând cu 09.11.2020, este gestionată, potrivit  Încheierii judecătorești din 06.11.2020, de două entități de audit, a revenit asupra subiectului, adoptând astăzi, 20 noiembrie curent, o Hotărâre în acest sens.

Astfel, constatând că persoanele delegate de „CONFIDENTIAL-AUDIT” SRL și „ALTIMEEA” SRL nu întrunesc rigorile stabilite de autoritatea de supraveghere, mai mult, acestea ignoră Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, regulatorul (CNPF), întru prevenirea deteriorării siguranței financiare și dezintegrării activelor, precum și neadmiterii neplăților către asigurații ”MOLDASIG” SA, a decis ”Instituirea administrării speciale provizorie a ”MOLDASIG” SA, până la executarea pct. 1 din Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, cu numirea unui administrator special…”

În februarie 2020, în proces de lichidare, Banca de Economii S.A. anunța potenţialii cumpărători despre desfăşurarea la Bursa de Valori a Moldovei a licitaţiei „cu strigare” de vânzare ca pachet unic a valorilor mobiliare S.A. „Moldasig” de 61 200 de unităţi, cu preţ per acţiune de 112,75 lei și valoarea totală de 6 900 300 de lei.

Portalul bizlaw.md remarcă faptul că, începând cu 2018, pachetul de acțiuni deținut de BEM la „Moldasig” este scos la licitație aproape în fiecare lună, prețul fiind în scădere cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere. De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), prețul s-a redus de aproape cinci ori.