Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CNAS anunță că a transferat…

CNAS anunță că a transferat peste 13 milioane de lei pentru achitarea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că a finanțat ultima tranșă a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, în valoare de 13.6 milioane de lei. Astfel, operațiunile de finanţare a tuturor prestaţiilor de asigurări sociale pentru luna curentă au fost finalizate. Suma totală finanţată este de 2092.93 milioane de lei.

Pe parcursul lunii au fost transferate mijloace băneşti pentru toate tipurile de pensii, suportul financiar, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, alocaţii, indemnizaţii adresate familiilor cu copii, indemnizaţii de maternitate, compensaţii, ajutorul de şomaj, ajutorul social, ajutorul de deces, etc.

Reamintim, deținătorii de card bancar își pot ridica banii de la instituţiile financiare, iar ceilalți beneficiari din orice oficiu poştal, indiferent de locul de domiciliu.

La 10 septembrie, reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) au anunțat că instituția a finanțat prima tranşă a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, în valoare de 30,5 milioane de lei. Detalii aici.

Anterior, CNAS a stabilit modalitatea de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă.

Astfel, cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare, după cum urmează:

a) 60% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
b) 70% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
c) 90% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de o maladie oncologică este de 100% din baza de calcul.

Baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă stabilite din contul bugetului asigurărilor sociale de stat o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții.