CNAS anunță că a încheiat finanțarea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă pentru luna iunie
Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) anunță că a încheiat finanțarea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă pentru luna iunie. Beneficiarii de indemnizații pot ridica mijloacele financiare de la oficiile poștale din ţară sau de la instituțiile bancare, în cazul în care sunt deținători de card bancar.
Potrivit reprezentanților CNAS, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, se stabilesc, se calculează şi se plătesc:
- de angajator, pentru primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pentru fiecare angajat pe parcursul unui an calendaristic, în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă. Indemnizaţiile se stabilesc și se plătesc de către angajator/angajatori în temeiul certificatului medical prezentat de către angajat pe suport de hârtie;
- de Casa Națională de Asigurări Sociale, începând cu a şasea zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă, iar în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă – începând cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele angajatorului. Indemnizaţiile se stabilesc în temeiul informaţiei din certificatul medical, transmise de către prestatorii de asistență medicală prin intermediul conexiunilor intersistemice securizate și se plătesc din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.
CNAS menționează că, plata tuturor prestațiilor sociale se efectuează prin modalitatea de plată selectată de beneficiar şi disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay). Pentru consultaţii privind stabilirea şi plata prestațiilor sociale contactaţi Centrul de Apel al CNAS la numărul de telefon 022 257 777.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.