Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CNAS a transferat peste 51…

CNAS a transferat peste 51 de milioane de lei pentru plata indemnizațiilor de maternitate

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) anunţă că a fost efectuată finanţarea indemnizaţiilor de maternitate femeilor asigurate şi soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi. Pentru plata acestei prestaţii s-au transferat 51,3 milioane de lei. Mijloacele financiare au fost distribuite pentru 1 828 de beneficiari.

CNAS susține că a fost efectuat următorul transfer pentru finanţarea pensiilor şi alocaţiilor sociale, în sumă de 55,8 de milioane.

„Pentru a primi banii prin intermediul băncii, beneficiarii urmează să se adreseze către instituţia la care a fost deschis contul bancar. Dacă beneficiarul nu este deţinător de card bancar, mijloacele financiare pot fi ridicate de la orice oficiu poştal”, menționează responsabilii din cadrul CNAS.

Baza de calcul al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizaţiei, au fost calculate şi plătite contribuţii de asigurări sociale. Lunile calendaristice ale concediului prenatal se substituie cu acelaşi număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul.

Venitul mediu lunar asigurat se determină prin împărţirea la 12 a venitului asigurat realizat la toate unităţile în perioada de 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului luate în calcul.

Persoana asigurată care confirmă stagiul necesar de cotizare, de trei ani sau de cel puţin nouă luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului şi se află în concediul pentru îngrijirea copilului poate solicita indemnizația lunară pentru creșterea copilului, la alegere, conform unor opţiuni. Detalii aici