Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CNAS a transferat 18,5 milioane…

CNAS a transferat 18,5 milioane de lei pentru achitarea indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă

imagine simbol

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) anunţă despre finanţarea celei de-a doua tranşe a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru 8 385 de beneficiari, în valoare de 18,5 milioane de lei.

Conform CNAS, pentru 1 969 de persoanea fost efectuată și finanțarea indemnizaţiilor de maternitate femeilor asigurate şi soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi, în mărime de 57, 5 milioane de lei.

Deținătorii de card bancar își pot ridica banii de la instituţiile financiare, iar ceilalți beneficiari din orice oficiu poştal, indiferent de locul de domiciliu.

Anterior, CNAS a anunțat modalitatea de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă. Detalii aici.

Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare, după cum urmează:

a) 60% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
b) 70% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
c) 90% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de o maladie oncologică este de 100% din baza de calcul.

Citiți și: Modalitatea de calcul a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului

Baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă stabilite din contul bugetului asigurărilor sociale de stat o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții.

Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizației pentru incapacitatea temporară de muncă nu poate depăși suma a 5 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulțită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieșind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Salariul mediu lunar prognozat pe economie se aprobă de Guvern.