Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Centrala de la Cuciurgan -…

Centrala de la Cuciurgan – gata să mențină actualele prețuri la energie? ANRE a amânat ședința la care urmau să fie anunțate noile tarife pentru energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că ședința publică programată pentru 16 februarie, în cadrul căreia urmau a fi examinate și aprobate noile tarife pentru energia electrică, a fost contramandată și reprogramată pentru 23 februarie.

Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că ședința ANRE a fost contramandată din motiv că „la momentul actual ANRE este în proces de verificare a unor calcule”.

În context, mold-street, care citează surse guvernamentale, scrie că ședința ANRE a fost contramandată, după ce Centrală Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) a venit cu o ofertă către autoritățile de la Chișinău, potrivit căreia întreprinderea se angajează să livreze energie electrică R. Moldova încă un an de zile, până în martie 2023, la prețul actual de 5,35 cenți americani pentru un kWh.

Potrivit mold-street, întreprinderea să angajează să livreze 3,5 miliarde kWh, care asigură circa 80% din necesarul de energie electrică a R. Moldova. Tot mold-street mai scrie că licitația pentru achiziția energiei electrice ar urma să fie sistată.

Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, a formulat o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care a cerut aprobarea unui tarif aproape dublu la energia electrică. Astfel, compania solicită un tarif de 2,78 de bani per kWh, față de 1,51 lei per kWh cum este acum.

Solicitarea reprezentanților companiei Premier Energy expediată către ANRE urmează să fie examinată în ședința programată pentru 23 februarie.

La 28 martie 2021, ÎCS „Premier Energy” SRL a semnat un contract de achiziție a energiei electrice cu Centrala electrică de la Cuciurgan (ЗАО „Молдавская ГРЭС) pentru acoperirea necesităților consumatorilor săi pentru perioada 1 arpilie 2021 – 31 martie 2022.