Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce bunuri a privatizat statul…

Ce bunuri a privatizat statul în 2018 și câți bani au intrat în buget

Veniturile totale acumulate în bugetul de stat din privatizarea bunurilor publice în anul 2018 au fost de peste 366 de milioane lei. În total au fost privatizate 19 bunuri. Totodată, cheltuielile aferente procesului de deetatizare a bunurilor proprietate publică de stat au constituit circa 1, 4 milioane de lei, direcționate spre achitarea serviciilor de evaluare, serviciilor cadastrale și de notariat, serviciilor de mediatizare și de publicitate.

Pe parcursul anului 2018 au fost organizate și desfășurate 3 concursuri comerciale, 2 concursuri investiționale, 3 licitații cu strigare, 2 runde de licitații  pe piața reglementată a Bursei de Valori, în cadrul cărora  au fost expuse la privatizare 70 bunuri proprietate publică de stat supuse privatizării (majoritatea lor repetat).

Drept rezultat, au fost privatizate 19 bunuri, inclusiv:

  • pachetele de acțiuni ale statului din 5 societăți pe acțiuni (S.A.„Drumuri-Bălți” (96,53%), mun. Bălți; S.C. „Gara Nord” S.A. (85,00%), mun. Chişinău; S.A. „Natur-Telecon” (16,96%), s. Negureni, rl. Telenești; S.A.„Fabrica de produse lactate din Nisporeni” (19,70%), or. Nisporeni; S.A. „Basarabia-Nord” (0,07%), mun. Bălți);
  • 7 complexe patrimoniale unice (Î.S. „Vestmoldtransgaz”, mun. Chișinău; Î.S. „Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială şi Certificare”, mun. Chișinău; Î.S. Compania Aeriană „Air Moldova”, mun. Chișinău; Î.S. pentru reparația utilajului energetic „Energoreparații”, mun. Chișinău; Î.S. Întreprinderea de Alimentaţie Publică „Crizantema”, mun. Chișinău; Î.S. Baza de odihna „Știința”, Î.S. „Autobaza Academiei de Științe a Moldovei”, mun. Chișinău) și
  • 7 complexe de bunuri și bunuri imobile (Complexul de bunuri imobile, s. Cornești, r. Ungheni; Complexul de bunuri imobile, s. Moscovei, r. Cahul; Construcție-rezervor, 60.0 m.p., Stație de pompare, 99.0 m.p., Construcție-depozit metalic, 558.6 m.p., Construcție-stație de epurare, 184.2 m.p. și Construcție-stație de epurare, 43.5 m.p. amplasate în  mun. Chișinău, str. Calea Orheiului, 127).

În perioada de referință, în calitate de partener public, Agenția Proprietății Publice a semnat 3 contracte de parteneriat public-privat (PPP), au fost avizate studiile de fezabilitate pentru 5 proiecte PPP, înaintate de autoritățile administrației publice centrale și monitorizate 45 contracte PPP și concesiuni, înregistrate în Registrul patrimoniului public.

CItiți și:

Lista actualizată a bunurilor de stat care urmează să fie supuse privatizării începând cu 2019

VIDEO/ Contract secret pentru concesionarea Gărilor şi Staţiilor Auto