Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Bulgaria a acordat R. Moldova…

Bulgaria a acordat R. Moldova alte 200 de autorizații pentru efectuarea transportului de mărfuri în și din țări terțe

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) anunță marți, 5 iulie, operatorii de transport rutier despre primirea a încă 200 de autorizații în și din țări terțe pentru efectuarea transportului de mărfuri pe teritoriul Bulgariei, în rezultatul negocierilor purtate de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor al Republicii Bulgaria.

Autorizațiile sunt valabile până la 31 ianuarie 2023, precizează ANTA.

R. Moldova a semnat, pe 29 iunie, Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și ministru delegat, din partea Presedinţiei franceze, în cadrul conferinței „Connecting Europe Days 2022, Europe’s mobility flagship”, Christophe Bechu.

Potrivit ​​viceprim-ministrului Andrei Spînu, semnarea acestui Acord va oferi transportatorilor moldoveni posibilitatea să efectueze operațiuni de transport prin țările UE fără autorizații de transport rutier.

ANTA nota atunci că în conformitate cu prevederile Acordului sunt scutite de autorizații următoarele operațiuni de transport:

  • transportul bilateral de mărfuri:

– cursele cu încărcătură efectuate cu un vehicul al cărui punct de plecare și punct de sosire se află pe teritoriul a două Părți diferite, cu sau fără tranzitarea teritoriului unei țări terțe (ex. Republica Moldova ↔ Stat Membru UE);

  • transportul de mărfuri în tranzit:

– cursele cu încărcătură efectuate cu un vehicul de pe teritoriul statului de înmatriculare către teritoriul aceluiași stat, cu tranzitarea teritoriului celeilalte Părți (ex. Republica Moldova ↔ tranzit Stat Membru UE ↔ Republica Moldova);

– cursele cu încărcătură efectuate cu un vehicul în/din teritoriul statului de înmatriculare spre teritoriul unei țări terțe, cu tranzitarea teritoriului celeilalte Părți (ex. Republica Moldova ↔ tranzit Stat Membru UE ↔ țară terță);

  • transportul fără încărcătură în cadrul operațiunilor bilaterale și tranzit.

Acordul a intrat în vigoare de la data semnării și se aplică până la 31 martie 2023, cu posibilitatea prelungirii termenului stabilit.