Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BRM EAST ENERGY a lansat…

BRM EAST ENERGY a lansat bursa de gaze de la Chișinău. Prima companie din R. Moldova care a inițiat o tranzacție

Imagine simbol

Bursa Română de Mărfuri (BRM), prin compania sa de la Chișinău – BRM EAST ENERGY, anunță luni, 8 aprilie, operaționalizarea cu succes a primei platforme electronice destinată achiziționării de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici din R. Moldova.

„Acest fapt reprezintă o noutate absolută pe piața moldovenească, fiind o practică obișnuită pe piețele de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Practic, prin acest instrument, orice consumator non-casnic își poate asigura achiziționarea de gaze naturale printr-un proces de licitație electronică la care pot participa toți furnizorii de gaze naturale înscriși la platforma de tranzacționare”, conform filialei Bursei Române de Mărfuri.

Primul consumator care a inițiat o tranzacție de cumpărare pe platforma gestionată de BRM în R. Moldova este SA „CET-Nord”, licitația fiind programată pentru 11 aprilie, ora 14:00.

Operațiunile se vor efectua într-un mod „transparent, corect și eficient”, în conformitate cu procedura de organizare și funcționare a platformei OTC, prin care toate datele tranzacției sunt făcute publice, inclusiv contractul de furnizare și caietul de sarcini.

Mecanismul de tranzacționare este Simplu Competitiv, conform Procedurii De Organizare Și Funcționare A Platformei Pieței OTC Administrată De Societatea Brm East Energy.

„Bursa Română de Mărfuri, prin filiala sa – BRM East Energy, își propune să participe în continuare la procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale din R. Moldova și a parcursului european de modernizare a economiei moldovenești.

Totodată, încurajarea unei competiții corecte și eficiente între furnizorii de gaze naturale din R. Moldova, așa cum este oferită de platformele BRM, va duce la obținerea unei transparențe crescute, a unui preț competitiv pentru consumatorii finali, precum și la crearea unui mediu stabil și durabil în ceea ce privește diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale, crescând astfel securitatea energetică a R. Moldova”, mai notează sursa citată.

BRM East Energy a fost înființată în anul 2021, ca societate înregistrată în Republica Moldova, având ca acționar Bursa Română de Mărfuri – cel mai vechi operator privat de piețe centralizate de tranzacționare a mărfurilor din România. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova a aprobat, la 14 martie 2022, funcționarea BRM East Energy ca operator al platformei de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova.