Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM urmează să prezinte, până…

BNM urmează să prezinte, până la 1 aprilie, un raport privind legalitatea repartizării și utilizării creditelor acordate celor trei bănci devalizate

Banca Națională a Moldovei (BNM) va prezenta Parlamentului, până la 1 aprilie curent, un raport privind legalitatea, modalitatea de repartizare și utilizare a creditelor de urgență acordate pentru „Banca de Economii” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Unibank” SA.

Ministerul Finanțelor urma să organizeze un audit privind legalitatea, inclusiv modalitatea, repartizării mijloacelor financiare alocate, în calitate de credite de urgență, de către Banca Națională a Moldovei pentru „Banca de Economii” SA, BC „Unibank” SA și BC „Banca Socială” SA, în perioada 2014–2015.

Autorul proiectului, deputatul Vladimir Golovatiuc, argumentează că, deoarece activitatea BNM și a băncilor comerciale nu poate fi supusă controlului din partea Ministerului de Finanțe, raportul respectiv urmează a fi prezentat de însuși BNM.

Indignat de această modificare la Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a fost deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, care a menționat că „80% din această informație se poate găsi pe site-ul BNM”.

„Comisia dvs. are un rol foarte important. Vreau să înțeleg cu ce s-a ocupat Comisia dvs. dacă abia acum chemați la raport BNM sau alte structuri ca să vă prezinte informații. 80% din informațiile pe care le solicitați sunt plasate pe site-ul BNM-ului”, a punctat Ulanov

„Dă Doamne să fie prezentată cât mai urgent această informație. Cu părere de rău, la toate întrebările nostre răspunsul a fost atunci că este informație la Ministerul Finanțelor și este secret de stat, și nu poate divulga informații. Dacă există această înțelegere cu BNM și de 1 aprilie toată informația va fi prezentată, noi susținem cu două mâini această modificare”, a menționat Alexandru Slusari, ex-președintele comisiei de anchetă în cazul fraudei bancare.

Auditul extern la BNM poate fi efectuat de către Curtea de Conturi sau o organizație de audit extern, independentă care trebuie să întrunească un șir de condiții prevăzute de Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei.