Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM îndeamnă băncile la vigilență…

BNM îndeamnă băncile la vigilență în prevenirea si combaterea spălării banilor

Banca Națională a Moldovei a adresat băncilor licențiate un apel la vigilență în prevenirea si combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în cazurile de utilizare a numerarului. Aceasta deoarece activitățile în care clienții folosesc sume mari de numerar au un risc sporit și băncile trebuie să întreprindă măsuri de precauție pentru a preveni tranzacțiile ilegale.

În special, BNM a adus în atenția băncilor situațiile în care acestea urmează să manifeste prudență pentru a înțelege care este sursa mijloacelor bănești utilizate de clienți și esența operațiunilor acestora.

Astfel, Banca Națională a reiterat importanța monitorizării prudente continue de către băncile licențiate a operaţiunilor desfăşurate de clienţi pentru a identifica prompt riscurile aferente și a aplica măsuri de precauție adecvate prevăzute de legislația din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor.

În anul 2018, a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, conform căreia clienții băncilor trebuie să fie transparenți în realizarea tranzacțiilor.