Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Apelul lansat de președintele Consiliului…

Apelul lansat de președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz către agenții economici

Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a postat un mesaj în care îndeamnă agenții economici să achite la timp facturile pentru gazul consumat în ianuarie în prima jumătate a lunii februarie. În acest mod, Ceban susține că Moldovagaz va reuși să evite riscurile contractuale față de Gazprom.

„Aș dori să fac un apel către marii agenți economici, consumatori ai SA „Moldovagaz”, cu o cerere de achitare la timp a costului livrărilor de gaze pentru luna ianuarie și a consumului curent din prima jumătate a lunii februarie. Acest lucru ne va permite să acoperim integral costurile curente de achiziție a gazului de la PJSC Gazprom la prețul ridicat din ianuarie și să evităm riscurile contractuale”, se menționează în mesajul postat de către Vadim Ceban.

La 28 ianuarie curent, ANRE a aprobat prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA, ceea ce constituie 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi afișat în facturi din ianuarie. Detalii aici

La 20 ianuarie, responsabilii din cadrul companiei Moldovagaz au anunțat că au transferat în întregime concernului rus Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie. Asta după ce Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic, iar Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus printr-o dispoziție transferarea în avans a plăților compensațiilor la facturile la gaz pentru lunile ianuarie, februarie și martie.

R. Moldova se confruntă începând de joi, 20 iauarie, cu stare de urgență după ce, potrivit Guvernului de la Chișinău, Gazprom a respins cererea de amânare a plății avansului pentru gazele naturale și a avertizat că există riscul ca începând cu ziua de vineri, 21 ianuarie, să ne fie tăiat gazul.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.