Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ambasadorul SUA felicită R. Moldova…

Ambasadorul SUA felicită R. Moldova cu încheierea acordului cu MGRES: „Acest acord reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent Logsdon, a avut marți, 6 decembrie, o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul căreia a „felicitat R. Moldova” pentru încheierea acordului cu „Moldvaskaia GRES” de furnizare a energiei electrice. Anunțul a fost făcut într-un comunicat publicat de Ambasada SUA.

„Ambasadorul Logsdon a avut o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul Andrei Spînu și a felicitat Moldova cu ocazia încheierii unui acord cu “Moldavskaya GRES” pentru furnizarea energiei electrice. Acest acord reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică și de a minimiza creșterea prețurilor pentru consumatori. Ambasadorul a promis sprijinul continuu al SUA pentru necesitățile de energie și electricitate ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA.

Întreaga cantitate de gaze naturale livrată de „Gazprom” în luna decembrie va ajunge în regiunea transnistreană după ce S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie, a anunțat sâmbătă, 3 decembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze.

Luni dimineață, 5 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, viceprim-ministrul Andrei Spînu a venit cu mai multe precizări după ce a fost semnat contractul cu MGRES.

„(…) Obiectivul nostru este în primul rând, să nu uităm că suntem la început de iarnă, este să avem energie electrică, căldură și gaz pentru toți cetățenii. Eu vă rog să nu uităm de acest obiectiv primordial. Nu știu ce au declarat așa-numitele autorități (din regiunea transnistreană n.red), dar calculele noastre și aivi vreau încă o dată să vă asigur că la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale facem toate calculele atunci când luăm o decizie. Aceste calcule arată că nu are cum și nu este suficient gaz pentru a susține acele declarații. Să nu uităm care este cea mai mare provocare a țării noastre în această iarnă și pornind de la această provocare – securitatea energetică, am luat această decizie complicată, dar rațională și în interesul în primul rând al oamenilor și a economiei malului drept (…). Să nu mai aveți cumva impresia că în momentul în care luăm anumite decizii nu discutăm cu toți partenerii noștri (…)”, a declarat Spînu.