Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Alexandru Slusari a părăsit ședința…

Alexandru Slusari a părăsit ședința Comisiei parlamentare, unde se discutau prețurile la carburanți: „Am refuzat să semnez pentru nedivulgarea informației din raportul Consiliului Concurenței”

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) și membru din oficiu al Comisie Economie, Buget și Finanțe, Alexandru Slusari a anunțat, miercuri, 21 aprilie, într-o postare pe Facebook că a părăsit ședința comsiei unde se discutau prețurile la carburanți, întrucât „a refuzat să semneze pentru obligavitatea nedivulgării informației dintr-un raport al Constiliului Concurenței cu privire la acțiunile concertate din partea unor companii petroliere”. Anunțul a fost făcute miercuri, 21 aprilie, de către Alexandru Slusari printr-un mesaj postat pe Facebook.

Am părăsit ședința comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, întrucât am refuzat să semnez pentru obligativitatea nedivulgării informației din raportul Consiliului Concurenței privind acțiunile concertate din partea unor companii petroliere. În 2020 când cotațiile la țiței au căzut abrupt, consumatorii din R. Moldova au beneficiat puțin de această conjuctură și prețurile la carburanți la noi nu s-au micșorat substanțial. Mai apoi au urmat 5 majorări de prețuri într-o perioadă de 3 luni cu sume exorbitante. (…) Nu vreau să prejudiciez ancheta și înțeleg undeva și frica celor din Consiliul Concurenței. Dar insist ca acest raport să fie audiat în ședința plenară. Informația despre cât de nejustificat au plătit pentru carburanți cetățenii și agenții economici ar trebui cât mai rapid să devină publică”, a scris deputatul.

Pe 12 martie, Veaceslav Untilă, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost audiat în plenul Parlamentului în legătură cu ultimele scumpiri la carburanți și produse petroliere.

În cadrul audierii, deputații din aproape toate fracțiunile parlamentare au criticat activitatea ANRE. Atunci, Untilă a declarat că instituția pe care o administrează nu dispune de competențe și atribuții care ar permite să intervină direct în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

La 24 februarie, carburanții s-au scumpit la numai o săptămână de la ultima scumpire. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa la unele stații PECO 18 lei și 50 de bani, iar prețul motorinei era de 15 lei și 87 de bani litrul.

La 17 februarie, după o nouă scumpire, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa 18 lei și 25 de bani, iar prețul motorinei este de 15 lei și 55 de bani litrul.

Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.