• Alexandru Slusari a părăsit ședința Comisiei parlamentare, unde se discutau prețurile la carburanți: „Am refuzat să semnez pentru nedivulgarea informației din raportul Consiliului Concurenței”

  Alexandru Slusari a părăsit ședința Comisiei parlamentare, unde se discutau prețurile la carburanți: „Am refuzat să semnez pentru nedivulgarea informației din raportul Consiliului Concurenței”
  21 aprilie 2021 | 15:33

  Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) și membru din oficiu al Comisie Economie, Buget și Finanțe, Alexandru Slusari a anunțat, miercuri, 21 aprilie, într-o postare pe Facebook că a părăsit ședința comsiei unde se discutau prețurile la carburanți, întrucât „a refuzat să semneze pentru obligavitatea nedivulgării informației dintr-un raport al Constiliului Concurenței cu privire la acțiunile concertate din partea unor companii petroliere”. Anunțul a fost făcute miercuri, 21 aprilie, de către Alexandru Slusari printr-un mesaj postat pe Facebook.

  Am părăsit ședința comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, întrucât am refuzat să semnez pentru obligativitatea nedivulgării informației din raportul Consiliului Concurenței privind acțiunile concertate din partea unor companii petroliere. În 2020 când cotațiile la țiței au căzut abrupt, consumatorii din R. Moldova au beneficiat puțin de această conjuctură și prețurile la carburanți la noi nu s-au micșorat substanțial. Mai apoi au urmat 5 majorări de prețuri într-o perioadă de 3 luni cu sume exorbitante. (…) Nu vreau să prejudiciez ancheta și înțeleg undeva și frica celor din Consiliul Concurenței. Dar insist ca acest raport să fie audiat în ședința plenară. Informația despre cât de nejustificat au plătit pentru carburanți cetățenii și agenții economici ar trebui cât mai rapid să devină publică”, a scris deputatul.

  Pe 12 martie, Veaceslav Untilă, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost audiat în plenul Parlamentului în legătură cu ultimele scumpiri la carburanți și produse petroliere.

  În cadrul audierii, deputații din aproape toate fracțiunile parlamentare au criticat activitatea ANRE. Atunci, Untilă a declarat că instituția pe care o administrează nu dispune de competențe și atribuții care ar permite să intervină direct în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

  La 24 februarie, carburanții s-au scumpit la numai o săptămână de la ultima scumpire. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa la unele stații PECO 18 lei și 50 de bani, iar prețul motorinei era de 15 lei și 87 de bani litrul.

  La 17 februarie, după o nouă scumpire, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa 18 lei și 25 de bani, iar prețul motorinei este de 15 lei și 55 de bani litrul.

  Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

  La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre cum va fi prognoza meteo în săptămâna care urmează (17 mai – 23 mai). Astfel, luni ne așteptăm la averse cu descărcări electrice. Presiunea atmosferică va rămân…
  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asem…
  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  Drept urmare a accidentului produs sâmbătă seara, 15 mai, în apropierea localității Vânători, din județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova, mai multe persoane, inclusiv un minor, s-au a…
  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat duminică, 16 mai, că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, partidul își îndeamnă simpatizanții să sprijine Partidul…
  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță duminică, 16 mai, că în ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost confirmate 109 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Totoda…
  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore