Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Agricultura, sănătatea și tehnologiile „au…

Agricultura, sănătatea și tehnologiile „au influențat pozitiv” PIB în anul 2023. Raport BNS

Colaj: ZdG

În anul 2023, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere de 0,7%, raportat la anul 2022, potrivit datelor preliminare citate de Biroul Național de Statistică (BNS). Totodată, PIB aferent trimestrului al patrulea al anului 2023 a constituit 83,6 miliarde de lei, informează Biroul într-o analiză prezentată vineri, 15 februarie.

În anul 2023, PIB a constituit 300,4 miliarde de lei

Infografic: statistica.gov.md

Conform BNS, agricultura, silvicultura și pescuitul au generat creșterea PIB cu 2,6%. Domeniile de sănătate și asistență socială au contribuit la la formarea PIB cu o pondere de 6%. „Influență pozitivă asupra evoluției PIB” au înregistrat și domeniile conexe informațiilor și comunicațiilor, cu o pondere de 6,7% la formarea PIB.

Descreșterea PIB, potrivit BNS, „a fost cauzată” de:

  • industria prelucrătoare (a generat scăderea PIB cu 1,1%), cu o pondere de 8,2% la formarea PIB și o reducere a valorii adăugate brute (VAB) cu 11,6%;
  • construcții (-1,0%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB și o reducere a VAB cu 13,8%;
  • comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor (-0,6%), cu o pondere de 16,5% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 3,5%;
  • transport și depozitare (-0,4%), cu o pondere de 4,8% la formarea PIB și o reducere a VAB cu 8,4%.

Categorii de utilizări

Din punct de vedere al utilizării PIB, impactul pozitiv asupra evoluției PIB a fost cauzat în principal de exportul net de bunuri și servicii (+5,8%), consecință a creșterii volumului exportului de bunuri și servicii cu 5,1%, cu reducerea concomitentă a volumului importurilor de bunuri și servicii cu 5,1%”, se arată în raport.

Descreșterea PIB a fost cauzată în principal de:

  • consumul final al administrației publice (generând reducerea PIB cu 0,6%), cu o pondere de 18,1% la formarea PIB și o descreștere a volumului cu 3,3%;
  • consumul final al gospodăriilor populației (-0,4%), cu o pondere de 84,1% la formarea PIB și descreșterea volumului cu 0,5%;
  • formarea brută de capital fix (-0,3%), cu o pondere de 19,7% la formarea PIB și descreșterea volumului cu 1,3%.

PIB, în trimestrul IV al anului 2023

În trimestrul IV al anului 2023, valoarea adăugată brută (VAB) total pe economie, cu o pondere de 86,0% la formarea PIB, a descrescut (în termeni reali) cu 0,2% față de trimestrul IV 2022, generând micșorarea PIB cu 0,2%.

Influență pozitivă asupra evoluției PIB în trimestrul IV 2023 față de trimestrul IV 2022 le-au avut în special următoarele activități: agricultură, silvicultură și pescuit, informații și comunicații, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Impact negativ asupra evoluției PIB în trimestrul IV 2023 față de trimestrul IV 2022 au avut în special următoarele activități: tranzacții imobiliare, transport și depozitare, construcții, industria prelucrătoare.

BNS menționează că informația este prezentată fără datele raioanelor din stângă a Nistrului și municipiul Bender.