Accize mai mari pentru mașinile de lux, undă verde pentru importul celor care au peste 10 ani și includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere. Propunerile Ministerului Finanțelor – Ziarul de Gardă
 • Accize mai mari pentru mașinile de lux, undă verde pentru importul celor care au peste 10 ani și includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere. Propunerile Ministerului Finanțelor

  Accize mai mari pentru mașinile de lux, undă verde pentru importul celor care au peste 10 ani și includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere. Propunerile Ministerului Finanțelor
  06 octombrie 2020 | 15:35

  Accizele la produsele petroliere, cele alcoolice, tutun și autoturismele de lux ar putea să se majoreze. Propunerile au drept scop suplinirea bugetului de stat și au fost incluse în documentul strategic ce vizează măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, proiectul fiind supus spre consultări publice.

  Ministerul Finanțelor propune majorarea cu 50% a accizului pentru autoturismele care au o valoare de peste 600 de mii de lei, menționând că măsura va aduce la buget 30 de milioane de lei, fiind impozitate suplimentar aproximativ 1.100 de autoturisme anual, ceea ce reprezintă 4% din numărul total de autoturisme importate anual.

  „Prin această măsură va fi asigurată o echitate fiscală și socială prin redistribuirea veniturilor de la persoanele cu capacitate mai mare de plată (achitarea accizului suplimentar) către persoanele social-vulnerabile (prin intermediul politicilor de cheltuieli sociale). A priori, se consideră că persoanele ce achiziționează asemenea autoturisme nu sunt din categoria celor cu venituri mici”, argumentează autorii.

  Totodată, autoritățile vor să includă taxele rutiere în accizele la produsele petroliere, menționând că dezavantajul sistemului actual – taxa rutieră fiind stabilită în funcție de capacitatea motorului, masa și numărul de pasageri – constă în lipsa unei corelații strânse între gradul de utilizarea a infrastructurii drumurilor și mărimea taxei rutiere.

  Astfel, se propune modificarea mecanismului actual de achitare a taxei pentru drumuri de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova prin excluderea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în R. Moldova concomitent cu majorarea accizei la produsele petroliere.

  Mai exact, mărimea taxei rutiere suportate de către contribuabil va fi direct proporțională cu cantitatea de produse petroliere consumată.

  „Măsura dată va avea ca efecte o redistribuire a poverii fiscale în partea ce ține de mărimea taxelor rutiere suportate de la contribuabilii care consumă mai puțin produse petroliere către contribuabilii care consumă mai mult produse petroliere, respectiv, frecvența utilizării infrastructurii drumurilor și mărimea mijlocului de transport este mai mare.

  Măsura are drept scop o impozitare proporțională a cetățenilor care folosesc drumurile Republicii Moldova în funcție de cât parcurge fiecare cetățean în parte, astfel, fiind implementat un mecanism echitabil de impozitare a posesorilor de mijloace de transport înmatriculate în Republica Moldova”, susțin autorii.

  În același timp, este propusă eliminarea prohibițiilor la importul mijloacelor de transport, în prezent fiind interzis importul autoturismelor mai mari de 10 ani, autobuzelor de până la 20 de locuri mai mari de 7 ani, tractoarelor mai mari de 12 ani, precum și al pieselor uzate.

  „Concomitent cu eliminarea prohibițiilor se propune majorarea esențială a accizelor proporțional termenului de exploatare a mijloacelor de transport.

  Existența prohibițiilor creează stimulente pentru activități ilicite, prin care se evită atât interzicerile, cât și achitarea impozitelor. De asemenea, acestea nu permit dezvoltarea unor afaceri ce au drept scop importul, prelucrarea și exportul bunurilor respective”, notează autorii.

  O altă propunere a Ministerului Finanțelor este anularea facilității ce vizează dreptul la o reducere cu 15% a sumei impozitului pe bunurile imobiliare pentru contribuabilii care achită suma integrală a impozitului pentru anul fiscal în curs până la 30 iunie a anului respectiv, ceea ce ar aduce, conform estimărilor, 35 de milioane de lei la bugetul de stat.

  Totodată, țigările ar urma să se scumpească, în următorii ani, cu 8-10%, ceea ce ar aduce la bugetul de stat venituri suplimentare de circa 200 de milioane de lei.

  „Continuarea practicii de stabilire a cotelor accizelor pe o perioadă de 3 ani asigură previzibilitate pentru mediul de afaceri, dar și pentru încasările bugetare, respectiv prognoza cheltuielilor bugetare”, susțin autorii.

  La fel, din cauza majorării accizului, în perioada 2021-2023, ar urma să crească și prețul la benzină – cu 3%, motorină – 2%, precum și la gaze lichefiate – cu 1%. Autoritățile estimează un venit suplimentar de 223 de milioane de lei la buget.

  Accizele la alcool vor crește cu 5%, autoritățile estimând că astfel bugetul va fi suplimentat cu 30 de milioane de lei.

  Ministerul Finanțelor precizează că mărimea accizelor la produsele din tutun, produsele alcoolice și produsele petroliere este determinată de următorii factorii: maximizarea veniturilor bugetare, reducerea treptată a consumului, angajamentele din Acordul de Asociere RM – UE și cotele în țările vecine și riscurile asociate de contrabandă.

  Ministerul Finanțelor precizează că va definitiva și prezenta pentru consultări publice proiectul de lege după ce va recepționa propunerile de la cetățeni, care pot fi prezentate, până la 15 octombrie, la adresa electronică: corina.alexa@mf.gov.md, cu subiectul „Propunere – politica fiscală și vamală 2021”.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  2236 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților din sănătate, 1 581 de persoane au fost vaccinate cu pr…
  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) anunță despre confirmarea a 1031 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în R. Moldova. Din numărul total de infectări, 869 de cazuri au fost înregistrate în rândul pe…
  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură

  În cea de-a 3-a sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Apei. Potrivit Centrului Hidrologic, aproximativ 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură. Cea mai g…
  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură